Luister
muziek
10 april 2024 - 14:30
Deel dit artikel:

Nieuwbouw gymzalen Strabrecht College lijkt goedkoper dan renovatie

GELDROP - Een verrassende wending in het renovatieproject van de gymzalen van het Strabrecht College in Geldrop: nieuwbouw lijkt goedkoper dan renovatie van de huidige gymzalen. Na het besluit van de gemeenteraad vorig jaar september om te renoveren, heeft een recente rekensom aan het licht gebracht dat nieuwbouw mogelijk een voordeligere optie zou zijn.

geldrop-mierlo24
  / De Redactie
Advertentie

De vergelijking tussen nieuwbouw en renovatie is eenvoudig: nieuwbouw kost 3.265.564 euro volgens het normbedrag en renovatie zou 3.507.584 euro bedragen. Beide opties vereisen een bijdrage van 49 procent vanuit de gemeente. Dit heeft diverse politieke partijen doen twijfelen aan het oorspronkelijke besluit. Nieuwbouw biedt niet alleen een langere levensduur, maar is ook duurzamer en uiteindelijk kosteneffectiever dan renoveren.

Wethouder Stravers, belast met onderwijs, benadrukt echter dat het definitieve bedrag voor nieuwbouw nog niet vaststaat. "Pas als een aannemer is gevonden, weten we de exacte kosten. Deze liggen hoger dan initieel begroot." Desondanks heeft renoveren het voordeel dat er direct gestart kan worden, waardoor leerlingen sneller weer kunnen sporten op eigen terrein.

Een ander punt dat de discussie voedt, is het feit dat sommige leerlingen sinds de opening van de nieuwe school zelfs naar Eindhoven moeten fietsen voor sportactiviteiten. Hoewel alle partijen dit als een probleem beschouwen, is de politiek met name ontstemd over de gestegen kosten voor renovatie in de afgelopen twee jaar, met een toename van ongeveer 2,5 miljoen euro.

Daan Jansen van de partij Samen wijst het schoolbestuur (SILFO) aan als verantwoordelijke voor het verwaarlozen van de zorgplicht voor de gebouwen. Hij benadrukt dat SILFO aanvankelijk een duurzaam nieuw schoolgebouw wilde, en uiteindelijk koos voor renovatie van de gymzalen om kosten te besparen en deze in het schoolgebouw te investeren. "Nu worden er toch weer miljoenen gevraagd over de rug van de leerlingen", aldus Jansen.

De DPM vraagt zich af of het schoolbestuur juridisch kan worden gedwongen om zich aan de afspraken te houden. Wethouder Stravers wijst erop dat SILFO de nutsvoorzieningen opnieuw had moeten aansluiten, wat niet is gebeurd, waardoor de gymzalen ernstig hebben geleden.

Het raadsvoorstel omvatte de renovatie van gymzalen 4 en 5 van het Strabrecht College, met een maximale bijdrage van € 1.718.717 vanuit de gemeente voor een levensduurverlenging van minstens 25 jaar. 

De gemeenteraad staat nu voor de uitdaging om een weloverwogen beslissing te nemen over de gymzalen, met aandacht voor duurzaamheid, kostenbesparing en kwaliteit van onderwijs voor de leerlingen. Dit onderwerp zal verder besproken worden tijdens de raadsvergadering. 

Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug