Luister
muziek
5 november 2023 - 08:00
Deel dit artikel:

CDA Geldrop-Mierlo steunt verenigingen in oud papier uitdaging

GELDROP-MIERLO - In een tijd waarin verenigingen die normaal gesproken oud papier ophalen voor extra inkomsten te maken hebben met veranderingen in het beleid, heeft het CDA Geldrop-Mierlo zich hard gemaakt voor de belangen van deze verenigingen. Het bestuur van Cure heeft besloten dat vanaf 1 januari 2024 Cure zelf verantwoordelijk zal zijn voor het ophalen van oud papier, en niet langer de verenigingen.

geldrop-mierlo24
  / De Redactie
Advertentie

Dit besluit heeft tot ongenoegen van verschillende verenigingen geleid, en raadslid Paul Font Freide heeft hierover vragen gesteld aan het college. Het college heeft gereageerd en aangegeven dat er drie belangrijke redenen zijn voor deze beslissing: het veiligheidsrisico voor vrijwilligers bij het ophalen, een toenemend tekort aan vrijwilligers en chauffeurs om extra routes in de avonduren te rijden om het ophalen te kunnen garanderen.

Het college heeft de inzet van de verenigingen die jarenlang het papier hebben opgehaald sterk gewaardeerd en erkent Stichting Jeugdbelangen voor de coördinatie van deze inspanningen. Toch heeft het college ook begrip getoond voor het standpunt van het Cure-bestuur en hun argumenten voor dit besluit.

Er is ook nieuws voor de verenigingen, want naast het besluit om de verantwoordelijkheid voor papierinzameling over te dragen, is er een alternatief aangeboden in de vorm van het inzamelen van textiel om nog steeds inkomsten te kunnen genereren. Dit initiatief wacht nog op verdere uitwerking en zal samen met verenigingen worden vormgegeven om concurrentie te voorkomen.

Cure zal met een voorstel komen voor een redelijke vergoeding per kilogram ingezameld textiel, en de gemeente heeft toegezegd de totale vergoeding voor het jaar 2024 op hetzelfde niveau te houden als het voorgaande jaar. De toekomst van dit initiatief hangt af van de inspanningen van de verenigingen en het succes van de pilot.

Het CDA Geldrop-Mierlo toont begrip voor de zorgen en uitdagingen van de verenigingen en belooft de ontwikkelingen rondom dit initiatief nauwlettend te volgen. Verenigingen zijn van onschatbare waarde voor de samenleving, en het CDA staat klaar om te ondersteunen waar dat nodig is.

Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug