Luister
muziek
13 september 2023 - 07:00
Deel dit artikel:

Verontwaardiging na verplaatsing Indië-herdenking

GELDROP-MIERLO - Een recente beslissing om de jaarlijkse Indië-herdenking van Geldrop-Mierlo te verplaatsen naar Eindhoven heeft geleid tot verontwaardiging en vragen van de lokale politieke partij SAMEN. In een commissievergadering op dinsdagavond 12 september werden de motieven achter deze verhuizing ter discussie gesteld en beantwoord door burgemeester Jos van Bree.

geldrop-mierlo24
  / De Redactie
Advertentie

Sinds 1999 herdenkt Geldrop op 15 augustus de gevallenen in voormalig Nederlands-Indië met een ontroerende ceremonie, waarbij persoonlijke verhalen worden gedeeld, muziek ten gehore wordt gebracht, en kransen en bloemstukken worden gelegd. Deze herdenking heeft in de loop der jaren een sterke band opgebouwd met zowel lokale als regionale gemeenschappen, waaronder de Indisch-Molukse gemeenschap.

De verrassende aankondiging dat de herdenking zou verhuizen naar Eindhoven werd met verbazing en ontsteltenis ontvangen door de inwoners van Geldrop-Mierlo, vooral omdat velen niet op de hoogte waren van deze beslissing. De verhuizing werd aangekondigd in een memo van het college, waarin werd gesteld dat het overgrote deel van de bezoekers niet meer uit Geldrop-Mierlo kwam en dat de Geldropse initiatiefnemers waren overleden, wat de herdenking onhoudbaar maakte voor de gemeente.

SAMEN heeft in een reactie benadrukt dat ze gesprekken hebben gevoerd met verschillende individuen, zonder onderlinge relatie, die allen aangeven dat de Indisch-Molukse gemeenschap in Eindhoven niet wordt gewaardeerd en niet wordt betrokken bij activiteiten. Ze wijzen er tevens op dat er nooit is gepeild wie aanwezig is bij de herdenking en waar ze vandaan komen. Daarnaast uiten ze zorgen over het feit dat de besluitvorming vooral leek te zijn gericht op mensen uit Eindhoven en niet op de inwoners van Geldrop-Mierlo die banden hebben met Nederlands-Indië. De inwoners voelen zich niet gehoord en serieus genomen, wat de onrust over de verhuizing vergroot.

Burgemeester Jos van Bree heeft in de commissievergadering gereageerd op de zorgen van SAMEN en de vragen die gesteld zijn door de partij. De burgemeester gaf aan dat de herdenking een prachtige gelegenheid is om samen met de Indische gemeenschap stil te staan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Hij benadrukte de groeiende betrokkenheid van de jongere generatie bij het Indisch-Moluks verhaal.

Op de vraag waarom de herdenking naar Eindhoven werd verplaatst, antwoordde de burgemeester dat het besluit was gebaseerd op de woonplaats van de bezoekers en het brede draagvlak van de organiserende partijen, niet op financiële overwegingen. Hij herkende niet dat de Indisch-Molukse gemeenschap in Eindhoven niet wordt gewaardeerd.

Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug