Luister
muziek
01 April 2023 09:30
Deel dit artikel:

Column: “Marjolijn, vertel eens aan Mariëtte waarom je zo boos bent op mij”

HEEZE - Coach en mediator Mariëtte van Wissen uit Heeze schrijft elke maand een column voor .24.

geldrop-mierlo24
  / advertorial
Advertentie

Mariëtte van Wissen heeft een coachingpraktijk in Heeze. Ze helpt cliënten die vastgelopen zijn. Daarnaast is zij relatietherapeut en professioneel mediator voor zakelijke conflicten en ruzies in families.

Mariëtte is ook EMDR-therapeut (traumaverwerking), hypnotherapeut en extern vertrouwenspersoon.
Elke maand schrijft zij op .24 over een onderwerp dat met haar werk te maken heeft.

“Marjolijn, vertel eens aan Mariëtte waarom je zo boos bent op mij”

De parkeerplaats bij mijn praktijkruimte voor relatietherapie en (echtscheidings)mediation, is een bijzonder interessante plek. Als daar een camera zou hangen, zouden de beelden interessant lesmateriaal zijn voor aankomende psychologen.
Mijn cliënten zie ik vaak vanuit mijn raam aankomen per auto, of fiets. Voor cliënten die voor de eerste keer komen, is die parkeerplaats een heel spannende plek. Een plek waarvandaan in de relatie iets moois en herstellends kan beginnen, of definitief kan eindigen.

Aan de manier waarop mijn cliënten aankomen en uit- of afstappen, kan ik al veel afleiden. Sommigen komen tien minuten te vroeg aan, springen de auto uit en rennen bijna de trap op; ze kunnen niet wachten, zijn ongeduldig, willen hun verhaal kwijt en aan de gang met hun relatie. Anderen komen de laatste seconde aan, stappen in slow motion uit en lopen vervolgens, tien meter achter elkaar, naar binnen.

Sommigen komen in hun eentje omdat de partner niet meewil. Anderen worden bijna de trap op geduwd door hun partner, omdat ze de eerste sessie eng vinden: Wat wordt er allemaal gevraagd, wat gaat er gebeuren, moet ik vertellen dat ik een minnaar heb? Wordt Piet hier net zo boos op mij als thuis

Stellen die komen voor echtscheidingsmediation, komen vaak apart aan, zelf als ze nog in hetzelfde huis wonen. Ik blijf het een triest gezicht vinden. Een man legde na binnenkomst kordaat een A3-formaat van een Excel-berekening op tafel met de kosten van hypotheek, van telefoonabonnementen en van de voetbal- en hockeyclubs van de kinderen. Zijn bijna-ex zat wezenloos naar alle tabelletjes en gearceerde kleurtjes te kijken, nauwelijks beseffend dat dit het einde betekende van bijna drie decennia samen. Ik vouwde het papier op en zei: “Laten we eens bij het begin beginnen.”

Bij relatietherapie kan ik veel afleiden uit wie er begint te praten, en wat de eerste zinnen zijn. Soms gaat het in de trant van: “Marjolijn is altijd boos op mij. Het is fijn dat ze hier nu eens, met jou, over kan praten. Als ze weer leuker wordt, dan kunnen we samen verder. Nou Marjolijn, vertel eens aan Mariëtte waarom je altijd zo boos bent…”
Dat relatieproblemen meestal door twee partijen veroorzaakt worden, en er dus ook door twee mensen aan gewerkt moet worden, dat is voor sommigen vervelend nieuws. Niet iedereen krijgt bij mij precies wat hij/zij van tevoren had verwacht, of had gehoopt. Ik werk namelijk met wat ik voor me zie gebeuren.

Maar ondanks de emoties aan tafel zijn er bij mij nog nooit relatietherapie-cliënten weggelopen. Sommigen komen dan wel weifelend binnen, maar na een half uur gaat een tweede koffie of thee er ook nog wel in, want, ach… “We zitten hier nu toch.” Of ik hoor: “Heb je volgende week misschien ook nog tijd?”

De praktijk van Mariëtte is gevestigd aan De Boelakkers 4 in Heeze (op bedrijventerrein De Poortmannen).
www.vanwissenmediation.nl en www.vanwissencommunicatie.nl
M: 06-22234660, mail: info@vanwissencommunicatie.nl

Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug