HEEZE - Coach en mediator Mariëtte van Wissen uit Heeze schrijft elke maand een column voor .24.
Mariëtte van Wissen heeft een coachingpraktijk in Heeze. Ze helpt cliënten die vastgelopen zijn. Daarnaast is zij relatietherapeut en professioneel mediator voor zakelijke conflicten en ruzies in families.
Mariëtte is ook EMDR-therapeut (traumaverwerking), hypnotherapeut en extern vertrouwenspersoon.
Elke maand schrijft zij op .24 over een onderwerp dat met haar werk te maken heeft.
‘Dat truitje staat je heel goed’. Hoe deze opmerking op de werkvloer valt bij een vrouwelijke collega ligt aan het ‘type afzender’, én aan de manier waarop die opmerking wordt gebracht. Als een man het vrolijk roept in het voorbijgaan, kun je het als compliment opvatten. Als diezelfde opmerking wordt gemaakt door ‘vieze Cor’ in een afgelegen kopieerhok, kan het ineens heel anders vallen. Zeker als Cor ondertussen kwijlend in je decolleté staat te blieken.
Ik werk als extern vertrouwenspersoon in bedrijven en geef daar ook trainingen over ongewenste omgangsvormen op de werkvloer. Wat ik dan vaak hoor van mannelijke medewerkers: ‘Ik weet tegenwoordig niet meer wat ik wel en niet mag zeggen tegen vrouwen’. Ik denk dan: het lijkt me allemaal niet zo moeilijk. Er zijn twee basisregels en die zijn toch redelijk simpel, namelijk:
-op de werkvloer raak je niemand (ongevraagd) aan: dus niet zomaar collega’s omarmen, vastpakken, klap tegen de kont geven, haren strelen, kneepje in de wang geven, collega’s tegen je aan trekken of optillen, je kust ze niet zonder reden, en geeft ze geen ongevraagde nekzoen, bijvoorbeeld (ik heb het in mijn werk allemaal voorbij horen komen);
-en je maakt geen seksueel getinte opmerkingen tegen en over collega’s. Dus niet: ‘En…hoe vaak ben je van bil gegaan, afgelopen weekend?, of: ‘Hennie loopt er wel sexy bij in die spijkerbroek’.
Natuurlijk kan die man/vrouw-lunchwandeling
Dat neemt allemaal niet weg dat je als man natuurlijk een vrouwelijke collega kunt (blijven) vragen voor een lunchwandeling (en andersom), en dat je een arm heen kunt slaan om een verdrietige collega. Natúurlijk kan dat, als het maar oprecht is. En dat voelen beide partijen meestal feilloos aan.
De twee genoemde regels gelden vanzelfsprekend ook voor vrouwen. Een man vertelde mij dat hij zich heel ongemakkelijk voelde omdat een vrouwelijke collega (één-op-één) tegen hem had gekird: ‘Jee, wat ben je toch groot en sterk. Wat een heerlijke spierballen, zeg!’
Veel werk voor vertrouwenspersonen
Pesten, agressie en geweld, discriminatie en seksuele intimidatie op de werkvloer zijn mijn vakgebied als vertrouwenspersoon. En dat vertrouwenspersonen de laatste jaren zo veel werk hebben, wil zeggen dat er veel loos is op de werkvloer én dat er veel honger is naar kennis over grensoverschrijdend gedrag, zeker na MeToo, The Voice en Matthijs.
De cijfers over grensoverschrijdend gedrag zijn schrikbarend. De psychosociale arbeidsbelasting, PSA, als gevolg van grensoverschrijdend gedrag, is momenteel één van de belangrijkste arbeidsrisico’s. PSA kost de samenleving jaarlijks vier miljard euro en dat is twee derde van de in totaal zes miljard aan werkgerelateerde verzuimkosten. Al met al kost één verzuimdag een werkgever 250 euro.
Dus: reden genoeg om extra aandacht te besteden aan PSA. Zodat medewerkers nooit meer kunnen zeggen: ‘Ik weet het niet meer, wat nou nog wel en niet mag’.
De praktijk van Mariëtte is gevestigd aan De Boelakkers 4 in Heeze (op bedrijventerrein De Poortmannen).
www.vanwissenmediation.nl en www.vanwissencommunicatie.nl
M: 06-22234660, mail: info@vanwissencommunicatie.nl
Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android