Luister
muziek
11 december 2022 - 12:00
Deel dit artikel:

Column: Ik ben geen Meryl Streep, maar rollenspellen geven mijn cliënten inzichten

HEEZE - Coach en mediator Mariëtte van Wissen uit Heeze schrijft elke maand een column voor .24.

geldrop-mierlo24
  / advertorial
Advertentie

Mariëtte van Wissen heeft een coachingpraktijk in Heeze. Ze helpt cliënten die vastgelopen zijn. Daarnaast is zij relatietherapeut en professioneel mediator voor zakelijke conflicten en ruzies in families.

Mariëtte is ook EMDR-therapeut (traumaverwerking) en hypnotherapeut.
Elke maand schrijft zij op .24 over een onderwerp dat met haar coachwerk te maken heeft.

Ik ben geen Meryl Streep, maar rollenspellen geven mijn cliënten inzichten

Als coach speel ik tijdens een sessie wel eens advocaat van de duivel. Dan ben ik bijvoorbeeld de manipulerende moeder, of de briesende leidinggevende met wie mijn cliënt problemen heeft. Ik kondig dat nooit aan als: ‘Nu gaan we een rollenspel doen’, want dan zouden de meeste cliënten gillend de deur uitrennen. Maar het rollenspel sluipt er eigenlijk vanzelf in tijdens een sessie.
In relatietherapie neem ik wel eens de rol op me van een van de partners. Soms valt de mond van die persoon open als die zichzelf ziet en hoort ruziën, eisen stellen, dreigen, terugtrekken, praten in als…dan-formuleringen en mij zinnen hoort uitspreken als: ‘Iedereen vindt jou een slappeling, dat vind ik niet alleen’. Terwijl ik alleen maar het gedrag en de taal neerzet die mij beschreven zijn. Niets meer, niets minder.

Als een rollenspel op natuurlijke wijze in een sessie plaatsvindt, blijkt iedereen het heel nuttig en inzichtgevend te vinden. Het duurt meestal ook maar enkele seconden voordat de cliënt in de natuurlijke rol zit als kind van de manipulerende moeder, of weer in de schulp kruipt voor de briesende leidinggevende. Dus ze zetten hetzelfde gedrag neer als buiten mijn praktijkruimte. En natuurlijk gaan we daarmee aan de slag.

Rollenspellen, om die term toch maar te gebruiken, vind ik in veel gevallen nuttig. Ik heb er veel ervaring mee opgedaan als trainer in Effectief en Assertief communiceren, en in de trainingen Adviseren, Beïnvloeden, Onderhandelen, Persoonlijk Leiderschap en Vertrouwenspersoon. Enkele dagen per week geef ik namelijk deze trainingen, overigens vaak samen met een professionele trainingsacteur. Indien nodig, neem ik de rol op me van een lastige collega, een dominante CEO, een veeleisende leidinggevende of een onredelijke klant. De deelnemers ervaren dan zelden dat ze in ‘een rol’ zitten. Ze vinden het ‘echt’.

Met de opgedane inzichten oefen ik met cliënten en deelnemers intensief om effectiever of assertiever gedrag in te zetten. Ik ben verre van een Meryl Streep, maar ik kom uiteindelijk wel ergens met mijn cliënten en met de deelnemers aan mijn trainingen. En dat is precies waarom is coach en trainer ben: om mensen verder te helpen.

De praktijk van Mariëtte is gevestigd aan De Boelakkers 4 in Heeze (op bedrijventerrein De Poortmannen).
www.vanwissenmediation.nl en www.vanwissencommunicatie.nl
M: 06-22234660, mail: info@vanwissencommunicatie.nl

Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug