Luister
Live
8 augustus 2022 - 08:00
Deel dit artikel:

Wees extra alert op natuurbranden: het is enorm droog!

GELDROP-MIERLO - Het is droog in de natuur en dat betekent dat het risico op natuurbranden hoog is. De brandweer is daarom extra alert op het ontstaan van brand in natuurgebieden. Ook in tijden van droogte blijven bezoekers uiteraard welkom om een bezoek te brengen aan de natuur. We vragen u om extra alert te zijn en verdachte zaken te melden.

geldrop-mierlo24
  / De Redactie

Waar moet ik op letten als het erg droog is in de natuur?
- In natuurgebieden mag u geen open vuur stoken. Ook vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk zijn niet toegestaan, net als koken met open vuur op vaste brandstoffen zoals hout of houtskool/briketten.
- Ga ervan uit dat de eventueel verleende ontheffing voor stookverboden niet meer geldig is; zie hiervoor de voorwaarden van de ontheffing of neem contact op met de verlenende instantie.
- Wees alert op verdachte situaties en meld die bij de terreineigenaar of een hulpdienst. Help mee door foto’s en filmpjes te maken en onthoud de locatie, persoonskenmerken en bijvoorbeeld een kenteken.
- Hou op uw verblijfplaats blusmiddelen bij de hand.
- Denk eraan dat u niet overal in de natuur goed bereik hebt met uw mobiele telefoon.
- Veroorzaak niet per ongeluk een natuurbrand: gooi sigaretten of glas altijd in een vuilnisbak of neem het mee en parkeer uw auto (met hete katalysator) niet in hoog en droog gras.

Wat kunt u doen als er een natuurbrand is?
- Wacht hulp niet af, vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand. Indien mogelijk naar de openbare weg.
- Loop niet voor de brand uit of in de richting waarin de brand zich verspreidt, maar haaks op de brand. Daarmee is de kans kleiner dat de brand u inhaalt.
- Help andere mensen en kinderen om op een veilige plaats te komen.
- Bel 112 om de locatie van de brand zo precies mogelijk door te geven. Weet u zelf de exacte locatie niet? Met uw hulp en toestemming kan de meldkamer zien waar u bent. Daarvoor gebruiken ze de locatie van uw smartphone.

Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug