Luister
muziek
01 Februari 2024 15:00
Deel dit artikel:

Wat kan wel en wat niet? Grondwaterstanden zijn hoog

geldrop-mierlo24
  / Gemeente Geldrop-Mierlo
Advertentie

GELDROP-MIERLO - We hebben een erg natte periode achter de rug. Door de langdurige regenval is het grondwater sterk gestegen en kan het water niet goed de bodem in zakken. In de afgelopen weken hebben we veel meldingen gekregen van overlast door het vele water en met name over de stand van het grondwater.

Hoe lang gaat dit duren?
Nu de regen is gestopt zal het grondwaterpeil gaan zakken. Dit kan overigens wel enige weken duren. Normaal bereikt de grondwaterstand in de maanden januari en februari het hoogste peil en in september het laagste.

Er staat water in mijn kruipruimte of kelder
Water in de kruipruimte of een vochtige kelder komt in veel woningen voor. Vaak is dit geen probleem. Kruipruimtes hoeven niet waterdicht te zijn en er kan water in staan zonder dat de bewoners dit door hebben. Bij een normale ventilatie heeft vocht onder je woning weinig invloed. Toch is het goed om de oorzaken te laten onderzoeken door bijvoorbeeld een loodgieter. Zeker als het optrekkende vocht schimmelgroei veroorzaakt, want dat is schadelijk voor de gezondheid. De nattigheid trekt in beton, cement en baksteen, wat er uiteindelijk toe kan leiden dat de binnenmuren worden aangetast. Er ontstaan donkere plekken op de wanden door schimmelgroei en er hangt een muffe lucht. Zorg dus voor goede ventilatie van de kruipruimte of kelder, ondanks de kou.

Wat doet de gemeente?
In de afgelopen weken hebben we veel vragen van bezorgde inwoners beantwoord. Meestal kan de gemeente niet direct iets doen. Diverse aannemers uit de regio hebben in onze opdracht veel rioleringsproblemen kunnen oplossen. Waar nodig zijn duikers vrijgemaakt zodat het water in de sloten beter kan wegstromen. Naarmate de natte periode langer duurde, werd het in de regio steeds moeilijker om pompen en dergelijke te krijgen. We kunnen het grondwater niet laten zakken. Herstel van lekkages is pas mogelijk als het water voldoende gezakt is. In de afgelopen week hebben we geprobeerd om de wegen en met name de fietspaden vrij te maken van de plassen water, vanwege de vorst.

Het zal u ook zijn opgevallen dat in veel plantsoenen het water blijft staan. Dit is niet erg zolang het niet te lang duurt. Na verloop van tijd trekt het water wel weg.

Waarom pompt de gemeente het grondwater niet weg?
Veel mensen vragen zich af of de gemeente het water niet weg kan pompen. Het antwoord is nee. In onze gemeente is geen grondwaterpeil beheer. Dit is ook helemaal niet nodig omdat het grondwater vaak op 1 meter of 2 meter diepte zit. In onze gemeente is het eerder te droog dan te nat. Actief grondwaterpeil beheer is iets voor polders. In de wijken Skandia en Coevering is de situatie heel anders. Hier is sprake van structureel hoge grondwaterstanden door natuurlijke omstandigheden. In deze wijken is een jaar of 10 geleden een drainagestelsel aangelegd waarmee de grondwaterstand enigszins beheerst kan worden. Overigens is het ook vrij zinloos om grondwater weg te pompen, omdat het onmiddellijk weer wordt aangevuld. Een plaatselijke, kleinschalige grondwateronttrekking kan wel zinvol zijn om een overlastsituatie te bestrijden. Wegpompen is alleen zinvol als het weggepompte water ergens kan worden geloosd waar het geen overlast veroorzaakt. Doordat alle watergangen vrijwel geheel gevuld waren, was dit vaak problematisch.

Wat is de rol van het waterschap?
Omdat het peil in de grote rivieren daalt, kan het waterschap nu eindelijk het water uit de hoger gelegen gebieden spuien. Als de waterstanden in beken en rivieren daalt zal ook de grondwaterstand gaan dalen. Het kan enige dagen duren voordat het effect merkbaar wordt. Meer informatie hierover kunt u vinden op de websites van de waterschappen.

Wie is verantwoordelijk voor het grondwater?

In principe bent u zelf verantwoordelijk voor de grondwatersituatie op uw eigen perceel. U moet er dus ook zelf voor zorgen dat een kelder of souterrain van uw woning waterdicht is. Als u water weg pompt, dan mag u het lozen op de gemeentelijke riolering. Als er sprake is van structurele grondwater overlast kan de gemeente maatregelen nemen.

Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug