GELDROP - Op donderdag 19 oktober 2023, tussen 14.00 en 15.30 uur, zullen geschiedenisliefhebbers en nieuwsgierige geesten de kans krijgen om een boeiende reis door de tijd te maken en meer te ontdekken over het rijke verleden van Kasteel Geldrop. De Weeffabriek organiseert een intrigerende lezing met als thema 'Kasteel Geldrop 1350-1972'.
Tijdens deze presentatie zal uitgebreid worden ingegaan op de geschiedenis van Kasteel Geldrop en de regio. De lezing zal worden ondersteund door een Power Point Presentatie en zal ongeveer 2 x 45 minuten duren.
Het verhaal begint bij 'De Burght', het eerste kasteel van Geldrop, en vervolgt met de bouw van de woontoren, het tweede kasteel, rond 1350. U zult meer te weten komen over de feodale bestuursvorm en "de heerlijke rechten" die daarmee gepaard gingen. Ook zullen de bewoners en eigenaren van het kasteel worden belicht, beginnend met de katholieke familie "Van Geldrop," waaronder ridder Jan van Geldrop, die de woontoren van het nieuwe kasteel bouwde, gevolgd door de bijgebouwen genaamd "die voirborcht."
In 1462 werd de heerlijkheid Geldrop verkocht aan Philip van Horne, heer van Heeze, Leende en Zesgehuchten, wat een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis inluidde. Het kasteel werd in 1512 verwoest door Gelderse legers, en na erfopvolging ging de heerlijkheid over op andere familieleden. Deze lezing zal diverse bewoners en eigenaren van het kasteel nader belichten, met bijzondere aandacht voor Amandus I van Horne, die in 1616 het huidige middenschip bouwde. Wist u dat het bisdom van 's-Hertogenbosch zes jaar lang vanuit Kasteel Geldrop werd bestuurd?
In 1768 kwam de heerlijkheid in handen van Adriaan van Sprangh, een gepensioneerde 'tolheffer' uit Leiden. Onder zijn eigenaarschap onderging het kasteel ingrijpende renovaties. Het kasteel bleef tot 1972 in handen van deze protestante familie. Tijdens de lezing zal er dieper worden ingegaan op de eigenaren, met speciale aandacht voor suikerfabrikant Hubertus Paulus Hoevenaar en zijn indrukwekkende verbouwingen en de aanleg van een prachtige tuin. Er zal ook aandacht worden besteed aan de oorsprong van de achternaam van zijn vrouw, 'Holmberg de Beckfelt,' en hoe hij zijn fortuin in voormalig Nederlands-Indië (Indonesië) verwierf. Daarnaast wordt zijn nalatenschap en zijn zoektocht naar geschikte partners voor zijn dochters belicht, waaronder een huwelijk met een telg uit de adellijke familie Van Tuyll van Serooskerken.
Tijdens de lezing zullen familieverbanden worden toegelicht aan de hand van diverse genealogieën en parentelen. Een fascinerende inkijk in de geschiedenis van Kasteel Geldrop en zijn bewoners.
Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android