Luister
muziek
18 september 2023 - 17:00
Deel dit artikel:

Thema-avond ‘Paddenstoelen, rijk der schimmels’ 4 oktober bij IVN Geldrop

GELDROP - Paddenstoelen komen in beeld tijdens een thema-avond bij IVN Geldrop in het kasteelpark op woensdag 4 oktober. Harrie Broeksteeg vertelt de nodige wetenswaardigheden. Aanvang 20 uur, toegang gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

geldrop-mierlo24
  / Redactie Geldrop-Mierlo
  • Beeld - Liesbeth Dirkse
Advertentie

Plant noch dier
Paddenstoelen zijn wonderlijke natuurverschijnselen. Zoals peren de vruchten zijn van de perenboom, zijn paddenstoelen de vruchtlichamen van ondergrondse schimmels. Toch zijn ze geen fruit of planten. En hoewel sommige zich kunnen voorbewegen, behoren ze evenmin tot het dierenrijk. Zwammen nemen een belangrijke plaats in binnen het voedselweb. Ze breken andere organismen af tot voedingsstoffen, dienen zelf ook tot voedsel voor dieren, en wisselen voedingsstoffen uit met planten. Er zijn ontelbaar veel soorten, waarvan een klein deel in Nederland: naar schatting een kleine zesduizend. Door hun grote verscheidenheid aan vormen en kleuren worden ze lang niet altijd herkend als paddenstoel, en vaak zelfs niet opgemerkt vanwege hun kleine formaat, onopvallende kleur of verborgen levenswijze.

Rijk der schimmels
Harrie Broeksteeg geeft een inleiding over deze schimmelige wereld. Hij richt zich tot natuurliefhebbers die zijn verwondering (willen) delen. De voedselstrategie van de paddenstoelen komt aan de orde en de vele soortgroepen passeren de revue. Van de meest voorkomende soorten worden de belangrijkste kenmerken benoemd, zodat ze herkenbaar zijn in het veld. Harrie Broeksteeg heeft de opleiding tot natuurgids gevolgd en zich daarna gespecialiseerd in paddenstoelen.

Meer weten?
Kortom, wie tijdens zijn herfstwandelingen nog meer wil genieten dankzij wat meer kennis, is woensdag 4 oktober van harte welkom in natuurinformatiecentrum ‘De Paardestal’, in het park van Kasteel Geldrop. Vanaf 19.45 uur staan koffie en thee klaar, aanvang lezing 20 uur, om 21 uur is er een koffiepauze. De toegang is gratis maar een tegemoetkoming in de onkosten wordt op prijs gesteld. De fiets mag het park in, de auto kan aan de Helze of bij de kerk geparkeerd worden. Wie meer natuur wil beleven en IVN wil steunen kan zich als lid of donateur aanmelden via de website www.ivn.nl/geldrop. Leden ontvangen het ledenblad Mens & Natuur, nieuwsbrieven, een welkomstgeschenkje en kortingen.

Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug