Luister
muziek
07 Juli 2023 13:00
Deel dit artikel:

Predicaat Hofleverancier voor Van Stratum Techniek B.V.

GELDROP - Op donderdag 6 juli om 18.00 uur reikt burgemeester Jos van Bree het predicaat Hofleverancier uit aan Van Stratum Techniek. De uitreiking vindt plaats tijdens de jubileumviering ter ere van het 100-jarig bestaan, in Kasteelhoeve Geldrop (Helze 8, Geldrop-Mierlo).

geldrop-mierlo24
  / De Redactie
Advertentie

Van Stratum Techniek B.V. is een familiebedrijf pur sang. Opgericht door Jacobus Johannes Antonius (Jac.), een telg uit een ondernemersgezin in Geldrop. Hij werkte als een van de eerste elektriciens in Geldrop. Als in de zomer van 1922 zijn baas overlijdt besluit hij, op aanraden van zijn vader, voor zichzelf te beginnen. Op 21 juli 1922 start hij de firma Electro Technisch Bureau "Jacq van Stratum". De onderneming start in de periode waarin de elektrificatie van Nederland in volle gang is., Hij installeert niet alleen, maar verkoopt en verhuurt vanaf 1933 door middel van een winkel ook elektrische artikelen, radio's en onderdelen. De eerste grote elektromotor (100 pk) wordt door Van Stratum geplaatst bij textielfabrikant Van den Heuvel in Geldrop. Rond 1930 wordt koekfabrikant Peijnenburg en het St. Annaziekenhuis in Geldrop klant. En die laatste tot op de dag van vandaag.

Na de Tweede Wereldoorlog, de periode van de Wederopbouw, zorgt woningbouw voor veel werk. Hele wijken worden door Van Stratum aangesloten op het stroomnet. Van Stratum krijgt voet aan de grond bij grote Nederlandse industrieën zoals autofabrikant DAF, met vestigingen in Eindhoven, Born en Aalst (België). In 1961 wordt de firma omgezet in een naamloze vennootschap: "Elektrotechnisch Bureau Jac. van Stratum N.V." en is de tweede generatie (in de persoon van Tinus van Stratum) werkzaam in het familiebedrijf. Hij houdt zich in het begin voornamelijk bezig met het tekenen en ontwerpen van schakelingen. In 1966 wordt Tinus van Stratum officieel directeur. Er werken op dat moment 25 tot 30 mensen in het bedrijf. De onderneming is van de oorspronkelijke locatie aan de Nieuwendijk 3 in Geldrop verhuisd naar nieuwbouw op het industriepark aan het Emopad in Geldrop. In de nieuwbouw kan Van Stratum verder groeien.

Eind jaren zestig maakt Van Stratum bij DAF kennis met het Duitse bedrijf Blasberg. De innovatieve oplossingen van Van Stratum voor de installaties van Blasberg zorgen ervoor dat ze begin jaren zeventig samen binnenkomen bij Rank Xerox (tegenwoordig Xerox) in Venray, het Europese distributiecentrum van deze grote Amerikaanse producent van kopieermachines en printers. Xerox ontwikkelt zich tot een van de vele vaste opdrachtgevers en langdurige relaties van Van Stratum.

Na zijn militaire dienst in 1989 start Jac van Stratum (derde generatie) in het bedrijf van zijn vader Tinus. Zijn eerste klus is bij Xerox in Venray. Drie jaar later kondigt zijn vader aan te gaan stoppen met werken. Omdat Jac van Stratum nog te jong is om de leiding van het familiebedrijf op zich te nemen, wordt in 1993 een directeur van buiten de familie aangesteld: Wil Mesman. Bij die gelegenheid wordt de bedrijfsnaam omgedoopt in Van Stratum Elektrotechniek B.V.

Begin 2002 is Jac klaar om zijn rol als directeur op te pakken. Hij schrijft een plan om het familiebedrijf toekomstbestendig te maken. Focus op bedrijven en instellingen, de regio en het optuigen van partnerschappen zijn onderdeel van dat plan. In augustus 2002 neemt hij het roer over van directeur Mesman en start met de uitvoering van de nieuwe strategie. Al binnen een paar maanden sorteert dat effect. 

In 2007 neemt Jac van Stratum de aandelen van het bedrijf over van zijn vader Tinus en een paar jaar later ook het bedrijfspand. De bedrijfsnaam wordt in 2009 gewijzigd in: Van Stratum Techniek B.V. Rond 2016-2017 gaat Jac van Stratum op zoek naar een ander, kleiner en moderner, bedrijfspand in Geldrop. Dit vindt men in 2019 op de huidige locatie op Bedrijventerrein De Hooge Akker in Geldrop.

Zonder overdrijven kan worden gesteld dat bijna alle bedrijven in Geldrop en vele buiten het dorp in de vooroorlogse periode door Van Stratum van stroom zijn voorzien. De techniek en mogelijkheden met elektriciteit en de ontwikkeling van materialen verloopt in die jaren in sneltreinvaart. Van Stratum heeft het vermogen mee te groeien met de ontwikkelingen, in het verleden, in het heden én dus ook in de toekomst.

Op het gebied van duurzaamheid vervult Van Stratum een rol in de maatschappij en is het een eigen duurzaamheidsbeleid gestart. Dit moet ertoe leiden dat Van Stratum het milieu minder belast, de beschikbare energie beter benut en de klant helpt om dit ook te doen. Men probeert, waar het maar kan, verantwoord om te gaan met de omgeving en die van de opdrachtgevers. Dat doen ze onder andere door het gebruik van grond- en afvalstoffen terug te dringen, gebruik te maken van nieuwe milieuvriendelijke alternatieven, de medewerkers bewust te maken van het belang van duurzaamheid, het wagenpark te 'verduurzamen' en alle klanten te attenderen op nieuwe mogelijkheden. Het eigen pand wordt versneld naar Energielabel A gebracht, vooruitlopend op de eisen voor 2030 en voorsorterend op 2050. Moderne Smart Building technieken worden daarbij ook toegepast.

Binnen de gemeente Geldrop-Mierlo staat Van Stratum bekend als een organisatie die het niet meer dan normaal vindt om, als onderdeel van de gemeenschap waarin ze met hun medewerkers wonen, werken en leven, een belangrijke bijdrage te leveren aan de gemeenschap. Dat doet men op verschillende manieren. Zo is de onderneming nauw en actief betrokken bij een aantal lokale en regionale initiatieven die een positieve invloed hebben op onze lokale en regionale maatschappij en leefomgeving. Jac zelf heeft enkele bestuurdersrollen op maatschappelijk gebied. Daarnaast sponsoren en ondersteunen ze Hockeyclub Geldrop, Golfvereniging Riel, Voetbalverenigingen in Geldrop en Nuenen, Hockeyclub Oranje-Rood, ijshockeyvereniging de Kemphanen maar ook Wintersfeer Geldrop (de ijsbaan), de triatlon, de dorpsquiz, Heppie (t)Huis, de Kinderboerderij, het IVN en de avondvierdaagse. Musea als het Weverijmuseum, het DAF Museum en Kasteel Geldrop. Men ondersteunt twee bouwgroepen van de Brabantse dag in Heeze. Elk jaar wordt deelgenomen aan de bureaulegger (St. leven met kanker) en het Beterboek (boek om kinderen tijdens hun verblijf in het ziekenhuis te vermaken) voor het Anna Ziekenhuis. Ondersteuning van Stichting Anders, Brainport voor elkaar, Summa Crafted en een team dat de Alpe d'Huzes in 2023 beklom horen er ook bij. Ook dit jaar worden lokale activiteiten ondersteunt, denk aan Zorg voor Geldrop-Mierlo.

Van Stratum Techniek heeft het op zich genomen om als geschenk aan de Geldropse maatschappij, de 180 jaar oude korenmolen “t Nupke in Geldrop te voorzien van nieuwe en moderne verlichting. Eind september, begin oktober is dit project gerealiseerd waarna de iconische molen ‘s avonds weer mooi verlicht zal zijn, met recht een echte blikvanger voor de Molenakker!

Van Stratum is actief op gebied van opleiding en scholing. Zo is Jac van Stratum voorzitter van lW Brabant-Zeeland (IWBZ); een opleidingsbedrijf (onderdeel van IWNL) waar ruim 550 jongeren via een BBL-traject (werken en leren tegelijkertijd) opgeleid worden tot gekwalificeerde elektromonteurs en installatiemonteurs (niveau 2,3 of 4) met een goed toekomstperspectief. Daarnaast ondersteunt IWBZ technische installatiebedrijven bij het (door)ontwikkelen van voldoende vakmensen. IWBZ is dé gesprekspartner met kennis van zaken die van aanpakken weet. Van de basiskennis tot specialismen en nieuwe technieken, zorgt deze organisatie ervoor dat de elektrotechniek en de installatietechniek in Nederland goed op peil zijn.

Naast het opleiden en begeleiden van BBL’ers waar een ervaren monteur 10% van zijn tijd aan mag besteden, krijgen de medewerkers niet alleen in- en externe opleidingen en cursussen, maar ze worden ook begeleid tijdens de voor hen opgezette loopbaantrajecten. 

Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug