Luister
muziek
22 Juni 2023 15:00
Deel dit artikel:

Stoken en of barbecueën in de tuin

geldrop-mierlo24
  / De Redactie
Advertentie

GELDROP-MIERLO - Een vuurtje stoken in de tuin of lekker buiten barbecueën? Veel mensen vinden het gezellig om bij mooi weer in de tuin een “tuinhaard” te stoken of lekker buiten te eten. Toch kunnen buren last hebben van de rook van jouw barbecue of houtvuur.

Als een van uw buren bij u komt met een klacht over rook of geur, probeer dan samen na te gaan wat er aan de hand is. Door een klacht te bespreken, blijft u in gesprek met uw buren, de basis om tot een oplossing te komen. Met een paar simpele maatregelen kun je die overlast zelf beperken. Daarom willen wij u een aantal stooktips
geven zodat het voor iedereen leuk blijft.

  • Maak een houtbuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes.
  • Stook alleen droog en onbehandeld hout. Nooit geïmpregneerd of geverfd hout. Laat zelf gehakt brandhout minstens 2 jaar drogen. Het hout is droog genoeg als het gebarsten is of de bast loslaat.
  • Brandbare blokken van geperst hout zijn het milieuvriendelijkst, zolang zij geen toevoegingen hebben. Gedroogd haardhout is een alternatief. Kies voor brandhout met een FSC of PEFC keurmerk, dit hout komt uit duurzaam beheerde bossen.
  • Verbrand het hout op hoge temperatuur en stapel het losjes, zodat er veel zuurstof bij kan.
  • Stook niet bij windstil weer.
  • Laat houtvuur vanzelf uitbranden.
  • Houd altijd een emmer water en zand in de buurt, zeker in een droge periode.
  • Het verbranden van afval, bewerkt hout, snoeihout en oud papier is verboden.
  • Stook niet op een tijdstip dat iedereen de ramen open heeft staan.
  • Overleg eventueel met de buren wanneer je wilt stoken, het maakt duidelijk dat je rekening met ze houdt en dat kan ergernis voorkomen.
  • Een vuurtje stoken mag alleen in een speciaal daarvoor geschikte voorziening zoals een buitenkachel, tuinhaard, barbecue, vuurkorf(schaal), vuurpot of gelpot. Ook tuinfakkels zijn toegestaan.

Tips voor de barbecue
Barbecueën veroorzaakt altijd uitstoot van schadelijke stoffen in de lucht. Een elektrische of gasbarbecue geeft minder rookoverlast voor de omgeving. Maar in alle barbecuesoorten ontstaat giftige rook doordat vlees- en vetsappen verbranden in de vlammen. Dat kun je voorkomen door een barbecue te gebruiken met een vetopvangplaatje. Voor meer tips kijk op www.milieucentraal.nl/eten-en-drinken/milieubewust-eten/barbecue/

Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug