Luister
muziek
18 maart 2023 - 14:00
Deel dit artikel:

Brabant barst van de circulaire ideeën en plannen

geldrop-mierlo24
  / De Redactie
Advertentie

GELDROP-MIERLO - Beleid, bedrijf en burger: iedereen kan bijdragen om het verschil te maken en bij te dragen aan de circulaire economie. Doe jij ook mee onder het motto: Brabant Doet Wat?

Wat houdt een Circulaire Economie in?
Een Circulaire Economie is gericht op het opnieuw gebruiken van producten, materialen en grondstoffen. Het resultaat? Geen afval meer. We hergebruiken grondstoffen en gooien ze niet langer weg. Maar misschien wel de belangrijkste tip: afval voorkomen is zoveel beter dan recyclen. Gebruik bijvoorbeeld geen (plastic) rietjes meer. Gebruik je producten niet regelmatig? Dan kan je ze ook lenen of ruilen in plaats van kopen.

Vijf tips om je circulaire antenne scherp te stellen
Het maakt niet uit of je kleine stappen zet, of zevenmijlslaarzen aantrekt. De eerste stap is altijd het grootst. Om je op weg te helpen. Hier vijf tips.

1. Leen spullen
Ski’s nodig voor een skivakantie? Of een boor om een plank op te hangen? Spullen die je minder dan één keer per drie maanden gebruikt, kan je beter lenen of wisselen in plaats van kopen. Bovendien bespaar je geld en ruimte. En er zijn talloze ruilservicewebsites zoals Holy Swap.

2. Doneer spullen
Staat jouw zolder ook vol met afgedankte lampen en meubels of liggen er oude telefoons in dozen? Verkoop ze of lever ze in bij de kringloop of milieustraat. Zo zorg je voor minder afval en maak je anderen er blij mee. Bekijk waar je de dichtstbijzijnde kringloop vindt!

3. Word (minstens) een flexitariër
Voor een stuk vlees op je bord ligt, zijn er veel grondstoffen nodig. Je draagt bij aan een betere wereld door bij een maaltijd vlees te vervangen voor een vegetarische keuze. Een aantal merken die vleesvervangers bieden zijn: Beyond Meat, De Vegetarische Slager, Vegafit. Ook hier: één dag minder maakt al verschil.

4. Voorkom voedselverspilling
Hoe vaak gooi jij overgebleven voedsel weg? Maak een boodschappenlijstje en houd je eraan. Zo koop je alleen spullen die je nodig hebt. Let vooral met verse (bederfelijke) producten op dat je ze niet in grotere hoeveelheden inkoopt. Voordeelverpakkingen en aanbiedingen lijken misschien handig, maar kosten je juist geld als je een groot gedeelte ervan weggooit. Heb je dan toch restjes over? Bewaar ze voor de volgende dag bij de lunch. Van producten die je over hebt, kan je makkelijk een soep of een ovenschotel maken. Geen inspiratie? Zoek dan een lekker gerecht op. Heel veel supermarkten hebben online allemaal recepten voor inspiratie. Of gebruik handige apps als: ‘Too good to go’.

5. Bezoek een Repair Café
Werkt je stofzuiger niet meer? Scheur in je trui? Gooi spullen niet zomaar weg. In een Repair Café kan je met behulp van vrijwilligers, gereedschap en materialen reparaties laten uitvoeren. En is er altijd tijd voor een bakkie troost. Bekijk waar het dichtstbijzijnde Repair Café in jouw buurt zit.

Kan je niet genoeg krijgen van de tips?
Check website van Brabant Doet Wat. Daar vind je meer tips en inspirerende circulaire projecten in provincie Noord-Brabant. En deel je eigen circulaire tips met de rest van Brabant via #brabantdoetwat

Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug