Luister
muziek
3 december 2022 - 14:30
Deel dit artikel:

'Dood doet leven' presentatie over ruimte voor aaseters bij IVN Geldrop

GELDROP - Een pleidooi voor de terugkeer van grote dode dieren in de natuur houdt Bart Beekers van ARK Natuurontwikkeling bij IVN Geldrop. Belangstellenden zijn woensdagmiddag 7 december welkom in natuurinformatiecentrum “De Paardestal”, in het kasteelpark. Aanvang 14 uur, afsluiting om 16 uur. Toegang gratis, vrijwillige bijdrage welkom.

geldrop-mierlo24
  / De Redactie
  • Beeld - Han Bouwmeester
Advertentie

De een zijn dood is de ander zijn brood
Dode dieren zijn onmisbaar in de natuur. Een dood dier vervult de functie van een druk bezocht restaurant. Honderden dieren schuiven er aan de dis: grote zoals de raaf, vos, das en het zwijn, maar ook kleiner grut zoals aaskevers, vliegen en kledingmotjes. De dood van het ene dier betekent het (over)leven voor een ander. Aan de hand van prachtige filmpjes en foto’s vertelt Bart Beekers uitgebreid over de aasetergemeenschap en afbraakprocessen. Hij houdt zich al meer dan tien jaar bezig met onderzoek en projecten zoals ‘Dood doet Leven’ van Ark Natuurontwikkeling.

Slecht imago
Natuurorganisaties willen de terugkeer van grote dode dieren in de natuur mogelijk maken. Ze laten liggen is nog vrij ongebruikelijk in Nederland maar er waait zoetjesaan een nieuwe wind. Dode dieren worden vaak geassocieerd met stank en besmettelijke ziekten. Dat laatste geldt ook voor de opruimers van dode dieren: de aaseters. Die zijn echter heel nuttig en werken ingenieus samen in de voedselketen. Bovendien betreft het spectaculaire soorten waaronder de zeearend, zwarte wouw en diverse soorten gieren. Ook kunnen zeldzame paddenstoelen en insecten aangetroffen worden. De hoogste tijd dus voor eerherstel!

Over ARK Natuurontwikkeling
ARK Natuurontwikkeling realiseert robuuste natuurgebieden waar de natuur zoveel mogelijk haar gang mag gaan. Dat levert een grote rijkdom aan landschappen, planten en dieren op. ARK ziet natuurontwikkeling in de context van maatschappelijke belangen als recreatie, delfstoffenwinning en klimaatadaptatie, en streeft naar vrij toegankelijke natuur.

Toegang gratis
Vanaf 13.45 uur staan in natuurinformatiecentrum De Paardestal koffie en thee klaar, aanvang 14 uur, einde rond 16 uur. Wie IVN Geldrop wil steunen, kan donateur worden of lid. Vanwege overgang naar een nieuwe website kan het zijn dat het adres www.ivn.nl/Geldrop tot begin december beperkt bereikbaar is. IVN Geldrop is ook op facebook. 

Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug