MIERLO - Vanaf 5 oktober zullen er drie weken lang vluchtelingen wonen in sporthal de Weijer in Mierlo. Hoewel de crisisnoodopvang maar tijdelijk is heeft dit besluit toch voor de inwoners van Mierlo gevolgen. Daarom zijn er al bijeenkomsten voor de gebruikers van de Weijer en de direct aanwonende inwoners geweest om het gesprek aan te gaan die al veel zorgen hebben weggenomen.
Op maandag 3 oktober was er nog een openbare informatiebijeenkomst voor alle inwoners van Mierlo, dus ook voor inwoners die niet in de buurt van de sporthal wonen. Wethouder Mathil Sanders-de Jonge met onder andere Sociaal Domein in haar portefeuille heette iedereen van harte welkom en gaf een korte uitleg over de BBB regeling, de bad, bed en brood regeling. Aansluitend was het burgemeester Jos van Bree die dieper inging op de opvang. "De periode duurt echt maar drie weken. Op 5 oktober komen de asielzoekers naar Mierlo, op 26 oktober komen er weer bussen om ze verder te brengen naar een volgende locatie. Persoonlijk vind ik dat onwenselijk en gesleur met mensen. Er wordt gewerkt aan een meer permanentere oplossing maar dat kan nog even duren."
Namens de Veiligheidsregio was Paul van Doren aanwezig. Hij gaf een duidelijke uitleg over het proces, de herkomst van de asielzoekers en de samenstelling. Zo komen er alleenstaande mannen, alleenstaande vrouwen en gezinnen met kinderen in de leeftijd van 2 tot 18 jaar. De asielzoekers krijgen geen leefgeld. Ze krijgen bed, bad en brood aangeboden dus ze ontvangen geen leefgeld. De kosten die de opvang met zich meebrengt komen voor rekening van de Veiligheidsregio dus niet voor de gemeente Geldrop-Mierlo. Dat geld ook voor verenigingen die elders moeten sporten gedurende drie weken en op de vervangende locatie (meer) huur moeten betalen. Volgens van Dooren is de Veiligheidsregio gastvrij maar wel streng. "Als ze niet voldoen aan de gestelde regels gaan ze direct terug naar Ter Apel en loopt de asielprocedure gevaar. De asielzoekers weten dat en houden zich goed aan de regels."
Een beveiligingsbedrijf is 24 uur per dag aanwezig. De beveiligers reizen al maanden mee met deze groep, kennen de asielzoekers en spreken de taal. De dagen duren voor de asielzoekers erg lang. Dagbesteding is voor hen erg belangrijk dus mocht je ideeën of hobby's hebben, laat het gerust weten en wees gastvrij. Omar, een van de aanwezigen en inwoner van Mierlo, komt uit Syrië en is zelf vluchteling geweest, bood spontaan zijn hulp aan bijvoorbeeld als vertaler. Wil jij je ook nuttig maken of heb je ideeën, meld je dan aan via noodopvangdeweijer@geldrop-mierlo.nl.
De opkomst viel met een twintig belangstellenden misschien wat tegen of juist niet want dat betekent dat er weinig vragen waren onder de Mierlonaren. Zijn er vragen dan is de Veiligheidsregio 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Naast de Veiligheidsregio staat ook de gemeente Geldrop-Mierlo klaar maar ook de GGD en vluchtelingenwerk.
Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android