Luister
Live
27 september 2022 - 19:00
Deel dit artikel:

Noodopvang voor maximaal 150 vluchtelingen in Sporthal de Weijer

MIERLO - De gemeente Geldrop-Mierlo opent op 5 oktober een tijdelijke crisisnoodopvang voor maximaal 150 vluchtelingen. Deze vluchtelingen, met mogelijk zicht op een verblijfstatus, worden van 5 oktober tot en met 26 oktober opgevangen in Sporthal de Weijer. Het gemeentebestuur heeft dit besluit genomen op verzoek van de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost om op deze manier een steentje bij te dragen aan de noodopvang voor vluchtelingen. De kosten van de opvang komen voor rekening van Het Rijk.

geldrop-mierlo24
  / De Redactie

Crisisnoodopvang om het COA te ontlasten
Er is sprake van een crisis bij de opvang van vluchtelingen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft op dit moment niet genoeg plaatsen beschikbaar om alle asielzoekers ‘bed, bad en brood’ te geven en werkt aan het realiseren van nieuwe opvangcentra (AZC), maar dit kost tijd.

De staatssecretaris heeft daarom alle 25 veiligheidsregio’s in Nederland de opdracht gegeven om crisisnoodopvang te regelen. ''Omdat wij de situatie in Ter Apel schrijnend vinden, willen wij als gemeente graag ons steentje, in de vorm van tijdelijke opvang, bijdragen.''

Goede en veilige opvang
De Veiligheidsregio zorgt voor de leiding van de locatie. De opvang in Mierlo volgt op eerdere opvang in Deurne, Heeze-Leende en Waalre. De opvang in deze gemeenten is prima verlopen. Dit mede doordat al er 24 uur per dag begeleiding/beveiliging aanwezig was. Die begeleiding wordt gedaan door een beveiligingsbedrijf dat hier ervaring mee heeft. ''Wij vinden het namelijk belangrijk dat de opvang voor zowel omwonenden als de vluchtelingen zo goed en veilig mogelijk verloopt. Om de opvanglocatie veilig en leefbaar te houden, zijn er huisregels voor de vluchtelingen. Zo moet het onder andere tussen 22.00 en 8.00 uur rustig zijn, zodat iedereen ongestoord kan slapen.''

Gebruik van de locatie
Als gevolg van de crisisnoodopvang kan Sporthal de Weijer tijdelijk niet worden gebruikt voor sport- en recreatiedoeleinden. Omdat er voorafgaand aan de opvang opgebouwd moet worden en na afloop er ook weer dagen nodig zijn om alle faciliteiten af te breken is de sporthal van 3 oktober t/m 28 oktober bezet. Met de gebruikers maakt de gemeente afspraken hierover.

Op 3 oktober starten de werkzaamheden om de locatie in te richten. De locatie moet namelijk geschikt gemaakt worden voor het verblijf van de groep vluchtelingen. Denk dan aan het leggen van een stevige vloer, het plaatsen van bedden, tafels en stoelen en extra sanitaire voorzieningen buiten.

Bijeenkomsten
Omdat het besluit op korte termijn gevolgen heeft voor alle gebruikers van de Weijer en de directe omgeving van de sporthal zijn er deze week voor omwonenden, sportverenigingen en scholen nog bijeenkomsten gepland waarin zij hun knelpunten of zorgen met ons kunnen delen en waarin we gezamenlijk gaan zoeken naar alternatieven en oplossingen.

Meer informatie
Op de website geldrop-mierlo.nl/noodopvang plaatst de gemeente een lijst met meest gestelde vragen en de antwoorden daarop. Natuurlijk kunnen inwoners ook telefonisch contact opnemen via 040-2893 893 of hun vragen per e-mail stellen aan: noodopvangdeweijer@geldrop-mierlo.nl

Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug