Luister
muziek
24 augustus 2022 - 11:00
Deel dit artikel:

Uitreiking eerste verzamelalbum Canon van Mierlo, un dörp mi pit!

MIERLO - Ben je nieuwsgierig naar de geschiedenis van ons Mierlo? Wil je weten welke 28 thema’s in de Canon van Mierlo staan? Wil je als één van de eersten een verzamelalbum ontvangen?

geldrop-mierlo24
  / De Redactie
Advertentie

Kom dan op 4 september a.s. om 11.00 uur naar ’t Mierles Huukske voor de presentatie van de Canon van Mierlo, un dörp mi pit en de uitreiking van de eerste albums!

Wat is een canon?
Een historische canon is een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van een bepaald gebied. Zo bestaat de Canon van Nederland uit een lijst van de 50 belangrijkste thema’s (ook wel vensters genoemd). Deze vensters geven in chronologische volgorde een samenvatting van de geschiedenis van Nederland.

Vanuit de interesse van mensen in de regionale en lokale geschiedenis ontstond het idee om vensters te maken met regionale en lokale thema’s. Als je naar een regio kijkt dan blijkt dat de geschiedenis van een gebied vaak interessante thema’s kent die afwijken van de landelijke geschiedenis. In Noord-Brabant dus geen hunebedden maar wel veel – en grote! – grafheuvels. Geen Max Havelaar maar wel Peerke Donders. Geen Rembrandt maar wel onze Vincent. En zo kunnen we nog vele andere voorbeelden noemen. Zo is voor Noord-Brabant de canon “Blikken op Brabant” opgesteld.

Het is interessant om te onderzoeken welke onderwerpen voor een specifiek gebied van historisch belang zijn en wat dat gebied dan kenmerkt. Om die reden heeft Heemkundekring Myerle het plan opgepakt om als jaarthema van 2022 de Canon van Mierlo op te stellen. Nadat de items van de Canon van Mierlo opgehaald waren, waarbij Mierlonaren een actieve rol hebben gespeeld, hebben de auteurs van de Heemkundekring de teksten daarbij geschreven. Vanuit de vereniging maar ook vanuit de Mierlose gemeenschap zijn bijpassende foto’s aangeleverd.

Historisch verzamelalbum
In samenwerking met enkele Mierlose ondernemers wordt een verzamelalbum uitgebracht. Mierlonaren kunnen dat prachtige eigentijdse album (gratis) ontvangen. In dit album kunnen ruim 200 historische foto’s geplakt worden. Zo realiseer je jouw eigen waardevolle boek over de Mierlose geschiedenis.

De benodigde plakfoto’s worden beschikbaar gesteld bij aankopen die gedaan worden bij PLUS Mierlo. Gedurende de spaarperiode, die start op 11 september as., kunnen Mierlonaren hun best doen om alle stickers bij elkaar te sparen en te ruilen om het album vol te krijgen. De verzamelalbums zijn vanaf 11 september beschikbaar bij PLUS Mierlo, Veldsink-Bekx/Regiobank en JVDI De Fysioclub aan de Graspieper. Er zijn in totaal 2000 verzamelalbums beschikbaar, wees er snel bij want op=op).

Uitreiking eerste verzamelalbum
Voorafgaand aan de spaarperiode organiseert Heemkundekring Myerle de uitreiking van het eerste verzamelalbum. Deze vindt plaats op zondag 4 september om 11.00 uur in ’t Mierles Huukske. Een afvaardiging van het college van B&W en van de leden van Heemkundekring Myerle, de Mierlose basisscholen en de deelnemende Mierlose ondernemers ontvangen als eerste een exemplaar. Na de uitreiking zijn die ochtend ook verzamelalbums beschikbaar voor de aanwezigen, ook worden de eerste stickers dan uitgereikt, zodat het sparen direct kan beginnen.

Mierlonaren veel succes met sparen en ruilen!

Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug