Luister
muziek
8 augustus 2022 - 14:30
Deel dit artikel:

Droogte zorgt voor onttrekkingsverbod

GELDROP-MIERLO - Het Dommelgebied heeft ook in 2022 weer te maken met aanhoudende droogte. Maart, april en mei waren al erg droog en warm. De buien in juni brachten even verlichting, maar vulden het tekort niet aan. In Juli was het erg droog en warm, zodat de droogteproblemen toenamen. Onttrekkingsverboden zijn nodig, stuwen staan hoog. Noodmaatregelen worden getroffen. Serieus werk maken van water vasthouden en water besparen in het gebied blijft noodzakelijk om de grondwatervoorraad aan te vullen.

Onttrekkingsverbod
Beregenen en onttrekken van water mag niet overal en onbeperkt. Daarom zijn er regels voor het gebruik van oppervlaktewater en voor grondwater. Bij droogte kan een verbod op onttrekking gelden voor een gebied of een periode. Het waterschap controleert actief in gebieden met een verbod. Hieronder het actuele overzicht voor oppervlaktewater en grondwater.

geldrop-mierlo24
  / De Redactie
Advertentie

Oppervlaktewater: onttrekkingsverbod beken en sloten
Wilt u water uit sloten of beken (oppervlaktewater) onttrekken voor bijvoorbeeld het beregenen van landbouwgewassen of het sproeien van sportvelden, plantsoen of tuin? Dan kan er een onttrekkingsverbod gelden. Bij een onttrekkingsverbod oppervlaktewater mag u:

  • NIET: water oppompen uit beken of sloten die daarop afwateren. Maar ook niet uit zwemplassen, (vis-)vijvers, vennen en andere waterpartijen. Het verbod geldt voor vaste sproei-installaties, maar ook voor mobiele installaties zoals zuigwagens, giertonnen en pompen.
  • WEL: laten drinken van vee of een brand blussen met oppervlaktewater.

Kaart waar je nu niet mag onttrekken uit oppervlaktewater:

Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug