Luister
muziek
22 Juli 2022 17:00
Deel dit artikel:

Word ook als senior geen slachtoffer van criminaliteit

GELDROP-MIERLO - Senioren worden helaas steeds vaker slachtoffer van oplichters. Oplichters verzinnen steeds weer nieuwe manieren om mensen van hun privégegevens of bezittingen te beroven. Denk in de coronatijd aan verplegers die bij de mensen thuis komen prikken of bankmedewerkers die bij u langkomen omdat u niet zelf naar de bank kunt komen. Iedereen kan slachtoffer worden van dergelijke trucs, ook ouderen. In de komende weken besteden we in een aantal artikelen aandacht aan verschillende vormen van criminaliteit waar ouderen regelmatig slachtoffer van worden. We hopen dat senioren zich hierdoor meer bewust worden van dit soort praktijken, uiteraard geven we ook tips en adviezen.
Deze week: geld afhandig maken via de computer of telefoon: phishing en spoofing
Wat is phishing (via bijvoorbeeld nepmailtjes)?

geldrop-mierlo24
  / De Redactie
Advertentie

In een bericht, bijvoorbeeld een e-mail, app of sms, wordt gevraagd om te klikken op een link of om in te loggen. Die link kan bijvoorbeeld leiden naar een valse website van een bank, waarin gevraagd wordt om uw gegevens in te vullen. Op deze manier proberen internetcriminelen toegang te krijgen tot uw computer of uw persoonlijke gegevens. Deze manier om gegevens te achterhalen heet phishing (letterlijk: ‘hengelen’). Met die gegevens kunnen internetcriminelen u vervolgens veel geld afhandig maken.
Ook vraagt men soms direct om geld over te maken. Via valse e-mails of telefoonberichten proberen internetcriminelen aan uw geld te komen. Daarom eerst checken, dan klikken. Wat is spoofing?

Bij spoofing wordt er een trucje gebruikt om een andere identiteit aan te nemen. Spoofing betekent letterlijk ‘nabootsen’. De oplichter kan zich telefonisch voordoen als iemand van uw bank. Het telefoonnummer manipuleert hij, waardoor ook daadwerkelijk het telefoonnummer van de bank op uw telefoon verschijnt. De oplichter zegt dat er wat mis is met uw betaalrekening of bankaccount en vraagt u om geld over te maken naar een zogenaamde kluisrekening of veilige rekening. Ook kan de oplichter vragen om privé- of inloggegevens.

Het komt overigens ook voor dat oplichters niet telefonisch contact met u opnemen maar zelfs bij u aan de deur komen en zich voordoen als bankmedewerker!

Waar moet u op letten?
· Klik nooit op een link van een mail die u niet vertrouwt en download geen bijlage;
· Twijfelt u, bel dan de organisatie waar het om gaat, zoals uw bank en zoek daarvoor zelf het telefoonnummer op;
· Banken vragen nooit om persoonlijke gegevens.
· Banken vragen nooit om geld over te maken naar een andere rekening.
· Altijd eerst checken, dan klikken. Via de Fraudehelpdesk kunt u de e-mail controleren.

Meer informatie en tips
Kijk voor meer tips over veilig internetten op Veiliginternetten.nl. En voor meer informatie over veilig bankieren op Veiligbankieren.nl.

Slachtoffer
Veel mensen schamen zich nadat zij slachtoffer zijn geworden van oplichting, dat hoeft absoluut niet. Deze criminelen gaan heel geraffineerd te werk. Ze maken misbruik van het vertrouwen dat je hebt in een familielid of bekende. Iedereen kan slachtoffer worden.

Bent u toch slachtoffer geworden? Doe dan altijd aangifte of melding bij de politie. Meld het bericht ook als uw geen slachtoffer bent geworden bij de Fraudehelpdesk.

Planning
Na de inspraakperiode gebruikt het college van burgemeester en wethouders de ingekomen reacties om een definitief herinrichtingsplan vast te stellen. De uitvoering van het werk is gepland in het jaar 2023. 

Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug