GELDROP-MIERLO - Een groep van zo’n tien vluchtelingen uit Oekraïne heeft afgelopen zaterdag 4 juni een bezoek gebracht aan het Weverijmuseum in Geldrop. Ze kijken terug op een fijn en ontspannen uitje.
Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn miljoenen mensen hun land ontvlucht. In Nederland worden inmiddels duizenden vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Op tal van plekken in de regio wonen mensen uit Oekraïne tijdelijk in leegstaande gebouwen, op vakantieparken en bij gastgezinnen. De mensen die zaterdag kennismaakten met de weefgeschiedenis van Geldrop zijn in de regio bij gastgezinnen opgevangen in de gemeentes Geldrop-Mierlo, Helmond en Someren.
Taal en cultuur
Voor deze groep vluchtelingen is enkele maanden geleden in de Helmondse wijk Brandevoort een groep vrijwilligers aan de slag gegaan om de meest praktische zaken voor deze mensen te regelen.
Een van de zaken waar behoefte aan was is het beginnen leren van de Nederlandse taal en kennis verkrijgen van de Nederlandse cultuur.
Vrijwilliger museum
Vrijwilliger van de groep Silvia Kolenberg-Kuhn beheerst zowel de Nederlandse als Russische taal. Zij is met een klas gestart van tien tot vijftien Oekraïense vluchtelingen die ze twee keer in de week de basis van de Nederlandse taal bijbrengt in Brandevoort.
Silvia Kolenberg-Kuhn is onlangs in contact gekomen met Jan Aerts, vrijwilliger van het Weverijmuseum in Geldrop. Aerts is 81 jaar jong en als vrijwilliger vol bevlogenheid en enthousiasme nog drie dagen in de week actief is in het museum. Hierbij is het idee ontstaan om met de groep een bezoek te brengen aan het Weverijmuseum in Geldrop om zo kennis te maken van een stukje geschiedenis die “verweven” zit in de cultuur van Geldrop-Mierlo en ook nog wat van de Nederlandse taal op te steken.
Moedertaal
Afgelopen zaterdag was de groep vrijwilligers op bezoek in het Geldropse museum. Ze werden welkom geheten door directie en vrijwilligers waarbij Alla Vasnyova, vrijwilliger van het museum, de groep in hun moedertaal te woord stond waar vertaling nodig was.
Ruim twee uur lang maakte de groep kennis met het oude ambacht weven van vruuger tot nu, vertelt en gedemonstreerd door enkele enthousiaste vrijwilligers van het museum die nog steeds in staat zijn alle oude en relatief nieuwe weefgetouwen al draaiende te demonstreren door een mooi stukje weefwerk te vervaardigen.
Koffie en koek
De groep was zeer geïnteresseerd en er was alle ruimte voor het stellen van vragen. Deze werden in het Engels of door enige vertaling vakkundig beantwoord.
Er werd afgesloten onder het genot van een kop koffie met een lekker stuk Peijnenburg koek, ook een stukje Geldrops ambacht wat erg in de smaak viel.
De groep bedankte alle medewerkers van het museum die bijgedragen hebben aan deze hele fijne dag voor de gastvrijheid. De groep bracht nog een bezoek aan de kasteeltuin en Baron z’n hof. Voor de vluchtelingen uit Oekraïne was het een mooie en boeiende dag.
Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android