GELDROP-MIERLO - In de Week van de Invasieve Exoten (17-26 juni) vragen natuurorganisaties aandacht voor de onwenselijke verspreiding van dieren en planten die niet in Nederland thuishoren. Exoten kunnen schadelijk zijn voor de natuur, economie en gezondheid. Bewustwording van burgers is belangrijk, evenals kennis, draagvlak en actieve betrokkenheid.
Waar gaat het om?
Exoten zijn planten, dieren en micro-organismen die, al dan niet opzettelijk, door menselijk toedoen in een nieuw gebied terechtkomen. We spreken van een invasieve exoot, wanneer een soort zich explosief vermeerdert en een bedreiging vormt voor inheemse soorten. In Nederland komen honderden exoten voor, waaronder de woekerende Japanse duizendknoop, de Amerikaanse rivierkreeft, muskusrat, nijlgans en zelfs de gevaarlijke tijgermug (als gevolg van klimaatverandering). Het is belangrijk om de introductie van exoten zoveel mogelijk te voorkomen, de aanwezigheid van soorten te monitoren en waar nodig maatregelen te nemen om ze te verwijderen. Hierbij is actieve burgerparticipatie van groot belang.
Schadelijke gevolgen
Invasieve exoten kunnen op allerlei manieren schadelijk zijn: voor de natuur, land- en tuinbouw, energievoorziening, gezondheid, economie en waterbeheer. De bestrijding ervan kost de lidstaten van de Europese Unie vele miljarden euro's per jaar!
Exoten vormen een probleem omdat ze:
Voorbeelden hiervan zijn de zonnebaarzen in sommige vennen die alle larven van libellen en amfibieën opvreten. De reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop zijn beruchte voorbeelden van planten die zo ontzettend woekeren dat inheemse soorten in de problemen komen.
De Amerikaanse rivierkreeft richt veel schade aan
De Amerikaanse rivierkreeft is eveneens een goed voorbeeld van een exoot die veel schade aanricht. Het is een relatief klein diertje. Maar het leed dat de Amerikaanse rivierkreeft kan berokkenen is behoorlijk en neemt alleen maar toe. Een opsomming:
Hoe kunt u helpen?
Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android