GELDROP-MIERLO - Zoals elk jaar komen in mei de vogeleieren uit en dat betekent per direct roodgloeiende lijnen bij de dierenambulance. Mensen zien zo'n jong beestje op de grond en hun eerste – goed bedoelde - reactie is: "Dit vogeltje heeft hulp nodig!"
Gelukkig is dit meestal niet het geval. Veel vogels beginnen hun leven buiten het nest op de grond. Hier worden ze nog een aantal dagen in de gaten gehouden en gevoerd door hun ouders. In deze hele kwetsbare, maar tevens cruciale, periode leren ze hoe ze ‘vogel’ moeten zijn. Ze kunnen nog niet vliegen, maar leren dit vanaf de grond.
Wat kun je doen als je een jong vogeltje tegenkomt?
Jonge vogels zien er deze dagen altijd wat onbeholpen uit (vergelijk het met menselijke kleuters) en dat is mede de reden waarom mensen vaak denken dat ze gewond zijn. De meldkamer raadt in zo’n geval aan eerst eens even van grote afstand te kijken of er nog een oudervogel in de buurt zit die zo nu en dan naar het jong toe komt. Zo ja: dan is er niets aan de hand. Lopen er katten rond? Dan is het het beste die een paar dagen binnen te houden. En zit het kleintje op een gevaarlijke plek, naast een drukke weg bijvoorbeeld? Dan mag het best een paar meter verplaatst worden richting struiken bijvoorbeeld. De oudervogel komt vanzelf op het gepiep van de jonge vogel af.
Stress kan fataal zijn
Mensen beseffen vaak niet dat oprapen en vervoeren naar een opvang in veel gevallen niet het beste is voor jonge vogels. Integendeel zelfs. De vogeltjes missen hierdoor de allerbelangrijkste lessen uit hun jonge leven en kunnen door de stress van het hanteren en vervoeren en opgesloten zitten zelfs overlijden.
Wanneer wel bellen?
Bel dus niet te snel de dierenambulance of het vogelopvangcentrum is het devies. Uiteraard is het wél belangrijk om hulp in te schakelen als het vogeltje overduidelijk gewond is of als hun kat het diertje mee heeft genomen. Ook een kaal vogeltje heeft snel hulp nodig, als eerste warmte.
Handig stroomdiagram
Om het extra makkelijk te maken om te bepalen of het vogeltje wel of niet naar een opvang moet, staat er op de website van ROZ Eindhoven een handig stroomdiagram van Dierenlot: https://www.dier.nu/dierenweetjes-artikel/een-vogel-gevonden-wat-nuy.
Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android