Luister
muziek
16 mei 2022 - 17:00
Deel dit artikel:

Toegankelijke verkiezingen: nu komt het aan op de uitvoering (video)

GELDROP-MIERLO - Hoe onbeperkt waren de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar? Het College voor de rechten van de mens ging in gesprek en op pad met een ervaringsdeskundige uit zijn klankbordgroep en nam een kijkje achter de schermen bij een stembureau.

geldrop-mierlo24
  / De Redactie
Advertentie

Regels in de kieswet
Volgens het VN-verdrag handicap moet stemmen toegankelijk zijn voor iedereen. Artikel 29 van het VN-verdrag stelt een aantal concrete eisen aan de toegankelijkheid van de verkiezingen. Zo moeten de stemprocedures, -faciliteiten en voorzieningen ‘adequaat, toegankelijk en gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken zijn’. Verschillende regels over stemmen en toegankelijkheid zijn in 2019 opgenomen in de Kieswet. Ook besteden gemeenten steeds meer aandacht aan het informeren en instrueren van stembureauleden en andere betrokkenen. Nu komt het aan op de uitvoering.

Toegankelijkheid nog niet vanzelfsprekend
Het is belangrijk dat alle stembureaus aanpassingen hebben die het voor mensen met een beperking mogelijk maken dat ze zo zelfstandig mogelijk kunnen stemmen. Zonder dat iemand de deur voor je hoeft open te doen of je een drempel over moet tillen. Ervaringsdeskundige Mirjam de Jonge merkt dat dit, hoe voor de hand liggend soms ook, in de praktijk niet altijd even goed geregeld is. 

Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug