GELDROP-MIERLO - Het college van burgemeester en wethouders heeft de subsidieregeling voor het zelf opvangen van regenwater opnieuw vastgesteld. Ook dit jaar kunt u dus subsidie krijgen als u een groen dak aanlegt, uw tuinverharding vervangt door groen of als u de regenpijp afkoppelt van het riool. De regeling is op verschillende punten versimpeld ten opzichte van de oude regeling. Vanaf nu kunt u dus weer subsidie aanvragen als u het regenwater op uw terrein voortaan zelf opvangt.
Waarom een subsidieregeling?
Doordat het klimaat verandert komt extreem weer, zoals hevige regenbuien of juist langdurige droogte, steeds vaker voor. We proberen om zo goed mogelijk met deze klimaatverandering om gaan. De gemeente pakt wateroverlast aan door aanpassing van het riool, de aanleg van retentievijvers en waterpasserende bestrating. Als inwoners hun eigen terrein vergroenen en het regenwater wat daar valt, vasthouden, heeft dit ook een positief effect. Ten eerste doordat het riool daardoor minder snel overbelast raakt bij hevige regen. Daarnaast is het zo dat de negatieve effecten bij langdurige droogte minder groot zijn als er meer water in de bodem wordt vastgehouden. De gemeente heeft de subsidieregeling vastgesteld om inwoners financieel te ondersteunen als zij zelf regenwater opvangen of hun tuin willen vergroenen.
Wat houdt de subsidieregeling in?
De subsidieregeling maakt het mogelijk voor inwoners om subsidie aan te vragen voor de volgende maatregelen:
Hiervoor bedraagt de subsidie 4 euro per m2 met een maximum van 500 euro.
Wat is er veranderd ten opzichte van de vorige regeling?
De subsidieregeling is op een aantal punten versoepeld en versimpeld. Het gaat om de volgende aanpassingen:
Andere positieve effecten
De maatregelen die u kunt nemen om zelf uw regenwater op te vangen, zorgen allemaal voor ontlasting van het riool bij extreme regenval. Maar deze maatregelen hebben ook nog meer positieve effecten. Zo draagt een groen dak, net als het vergroenen van uw tuin, bij aan het vergroten van de biodiversiteit en het verlagen van de omgevingstemperatuur zodat het op hete dagen iets koeler is. Ook heeft een groen dak een isolerende werking, waardoor u minder energie hoeft te verbruiken. Als regenwater in de bodem kan infiltreren, gaat dat verdroging tegen. En door hemelwater op te slaan kan dit water in tijden van droogte weer gebruikt worden waardoor het verbruik van schoon kraanwater afneemt.
Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android