Luister
muziek
22 januari 2022 - 10:00
Deel dit artikel:

Canon van Mierlo - Un dörp mi pit

MIERLO - Een historische canon is een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van een bepaald gebied. Zo is de Canon van Nederland een lijst van de 50 belangrijkste thema’s (ook wel vensters genoemd), die in de tijd gezet een samenvatting geven van de geschiedenis van Nederland. Oorspronkelijk is de Canon van Nederland samengesteld voor het onderwijs over de historie van ons land. 

geldrop-mierlo24
  / De Redactie
Advertentie

Een canon is geen statisch overzicht, eens in de zoveel tijd kan er voor gekozen worden om een of meerdere vensters te wijzigen, te laten vervallen of er nieuwe aan toe te voegen. Nadat de Canon van Nederland gemaakt was, bleek al snel dat er ook behoefte was aan een nadere invulling van de vensters op meer lokaal gebied. Als we naar een regio kijken dan blijkt vaak dat de geschiedenis daarvan toch wat anders is verlopen dan die van het land. Bijvoorbeeld was de zogenaamde Gouden Eeuw (1600-1700) voor het westen van Nederland een bloeitijd, maar voor de zuidelijke helft was het een periode van armoede. Dichterbij in de tijd geldt dat voor de eerste Wereld Oorlog. Nederland was neutraal, maar in het zuiden moesten veel vluchtelingen uit België worden opgenomen, terwijl dat aan het noorden en westen voorbij ging. Ook voor de Tweede Wereldoorlog zijn er forse verschillen. De hongerwinter die in het noorden en westen van Nederland manifest was, viel samen met de periode dat het zuiden al bevrijd was. 

Kortom naast de Canon van Nederland is er ook behoefte aan de Canon van Noord-Brabant. De vensters daarvan geven een heel andere beschrijving. Geen hunebedden, want die hebben we in Brabant niet. Wel veel – en grote! – grafheuvels. Geen Max Havelaar, maar wel Peerke Donders. Geen Rembrandt maar wel Vincent. En zo kunnen we natuurlijk doorredeneren vanuit de provincie naar een regio of een dorp of stad. In de Langstraat maakten ze schoenen, in Geldrop was er textiel en in Mierlo stonden de kersen meer centraal. De geschiedenis van Noord-Brabant is voor het oosten anders dan voor het westen van de provincie. 

Daarom is het interessant om te onderzoeken welke onderwerpen voor een heel specifiek gebied historisch van belang zijn dat ze dat gebied kenmerken. Om die reden heeft Heemkundekring Myerle het plan opgepakt om in het kader van het jaarthema van 2022 de Canon van Mierlo te gaan verzamelen en samenstellen.

De Heemkundekring is nu in de fase van het verzamelen van de onderwerpen waarbij ze jouw hulp goed kunnen gebruiken. Welke gebeurtenissen zijn bepalend geweest voor Mierlo, Mierlo-Hout en Brandevoort. Je kunt de onderwerpen op de volgende manieren doorgeven:

  • Invulformulier via onze website heemkundekringmyerle.nl maar mailen naar info@heemkundekringmyerle.nl kan natuurlijk ook.
  • Onderwerp noteren op vel papier bij Plus van Doornmalen, Bethanië en Natuurlijk van der Leest;
  • Als opmerking onder het bericht op Facebookpagina Mierlo Zoals Het Was;
  • Interviewen; we zijn regelmatig in het dorp aanwezig en zullen naar onderwerpen vragen;

Op basis van de verzamelde gebeurtenissen, thema’s en personen worden in februari de onderwerpen bepaald die in de Canon van Mierlo komen te staan. Die onderwerpen worden door de Heemkundekring uitgewerkt en uiteindelijk gepubliceerd.

Mocht je interesse hebben om een onderwerp mee uit te werken, laat dit dan weten aan de Heemkundekring. Alle hulp is van harte welkom! Meld je aan via het invulformulier of mail info@heemkundekringmyerle.nl.

Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug