GELDROP-MIERLO - Een bezorgde inwoner van Geldrop-Mierlo heeft recentelijk een emotionele noodkreet gestuurd naar wethouder Mathil over de nieuwe verordening rondom Jeugdhulp en Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). De inwoner, zelf ervaringsdeskundige, uitte in een uitgebreide brief haar zorgen over de mogelijke gevolgen van de herziening van de regels.
In de brief benadrukt de inwoner dat de nieuwe verordening kinderen in kwetsbare situaties in de kou zou kunnen laten staan. Een specifiek punt van zorg is de bepaling dat ouders eerst hun scheiding moeten afronden voordat ze aanspraak kunnen maken op hulp vanuit de Jeugdwet of Wmo. Dit beleid zou volgens de inwoner juist schadelijk kunnen zijn voor kinderen in echtscheidingssituaties. "Als de nadruk op het uit elkaar gaan van ouders ligt, dan wordt de essentie van de jeugdzorg bij het kind weggehaald," aldus de brief.
Ook uit de inwoner haar zorgen over de maatwerkbenadering van de gemeente. Het feit dat de gemeente zelf gaat beslissen over welke zorg en in welke mate deze wordt ingezet, zou de eigenheid van iedere situatie kunnen ondermijnen. Volgens de inwoner is een uniforme aanpak niet haalbaar in de zorg, zeker niet in situaties waar psychische problemen spelen.
Daarnaast worden vragen gesteld over de afhankelijkheid van het eigen netwerk en vrijwilligers in de zorg. Veel ouders met een kind met speciale zorgbehoeften hebben vaak geen netwerk om op terug te vallen, omdat hun omgeving zich vaak al terugtrekt vanwege de intensieve zorg. De inwoner noemt dit onrealistisch en vreest dat dit tot eenzaamheid en isolatie leidt.
In een pleidooi aan de wethouder vraagt de inwoner om een herziening en wijst zij op de noodzaak van gerichte, professionele ondersteuning voor kinderen en gezinnen. "Weigeren van zorg kan voor levenslange schade zorgen," aldus de inwoner, die ook haar bereidheid uitspreekt om in gesprek te gaan met de gemeente over de risico's van het nieuwe beleid.
Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android