Luister
muziek
20 September 2024 14:30
Deel dit artikel:

Lierop herdenkt Frank Doucette en viert bevrijding

LIEROP - In het kader van de bevrijdingsweek in Someren van 15 tot en met 22 september viert Lierop 80 jaar bevrijding èn de aankomst en overdracht van het Vrijheidsvuur de Peel. Dit Vrijheidsvuur wordt op donderdag 19 september in de Kasteeltuin te Helmond doorgegeven aan de elf deelnemende Peelgemeenten.

geldrop-mierlo24
  / Harrie van der Sanden
Advertentie

Op deze dag is tevens de herdenking van 50 jaar Frank Doucette. Alles vindt plaats in en rondom de Koepelkerk en bij het Frank Doucettemonument in de Frank Doucettestraat te Lierop.

De organisatie van deze plechtigheden is in handen van de Stichting Lierop 825 met haar keurkorps aan vrijwilligers voor deze bijzondere dagen.

Donderdag 19 september Vrijheidsconcert
Om 20.30 uur vindt in de Koepelkerk een Vrijheidsconcert plaats. Het concert wordt verzorgd door de bekende organist Bert Augustus en de mezzosopraan Ina Boersma. Centraal staat voor orgel en zang het meesterwerk ‘La Vierge à midi’ - tekst: Paul Claudel (1868-1955); muziek: Hendrik Andriessen(1892-1981). In deze compositie wordt de spontane kerkgang om 12.00 uur ’s middags bezongen, enkel om Maria te zien. Al snel ontpopt zich een grote lofzang op Maria in rijke bewoordingen. In ‘La Vierge à midi’ uit de ik-persoon grote dankbaarheid om de geborgenheid, de schoonheid, de redding, het begrip van Maria en simpelweg haar aanwezigheid.

Dit als lofzang als later op de avond het vrijheidsvuur onthaald en overgebracht wordt naar de Mariakapel in de Koepelkerk. In het concert staan verder de nationale volksliederen van Nederland, Engeland en Amerika centraal, naast werken rond de bevrijding in 1944.

Het concert is VRIJ TOEGANKELIJK.

Om 21.30 uur ontvangst Vrijheidsvuur.
De lopers van ‘t Jasper Sport uit Someren brengen het Vrijheidsvuur vanuit het kasteelpark in Helmond naar het kerkplein van de Koepelkerk. Lopende vanaf het viaduct onder de snelweg A67, de Steemertseweg, galmt en klinktde nieuwe module van het carillon de vrijheid tegemoet. Bij binnenkomst in de Koepelkerk zal onder het zingen van het Wilhelmus de fakkel naar voren worden gebracht. De fakkel wordt overgedragen aan burgemeester Dilia Blok van de gemeente Someren. Het vuur in de fakkel wordt door vertegenwoordigers van de gemeenschap gebruikt om de noveenkaarsen in lantaarns op de communiebank aan te steken. Één lantaarn wordt vervolgens naar de Mariakapel in de Koepelkerk gebracht en één kaars wordt naar de grote lantaarn op de eeuwenoude kerkhofmuur gebracht, waar de kaars negen dagen tijdens de herdenkingsplechtigheden zal branden. In de Mariakapel kan de lantaarn met het vrijheidsvuur elke dag bezocht worden.

Herdenking zaterdag 21 september bij Frank Doucettemonument.
Een eerbetoon wordt er zaterdag gebracht aan landgenoten, die door oorlogsgeweld of vredesacties om het leven zijn gekomen.

Bij het Frank Doucettemonument wordt vanaf 18.30 uur de vliegenier Frank Doucette herdacht, 50 jaar nadat de zerk in de Frank Doucettestraat werd geplaatst en de eerste herdenking plaatsvond. Franks vliegtuig werd neergeschoten boven de hoek Wintelre, Oerle en Oirschot. Piloot was luitenant Bradshaw en Frank kwam wonder boven wonder met zijn negen vliegeniers levend op de aarde bij Wintelre terecht. Onder grote geheimhouding werden Frank en piloot Bradshaw overgebracht naar het onderduikerskamp Dennenlust, dat gemarkeerd is door een grote zwerfkei met opschrift in de bossen bij het gehucht Moorsel en nabij het Starven. Bijzonder op deze 21e september 2024 is dat familie van luitenant Bradshaw uit Amerika (North Carolina) overkomt om de herdenking bij te wonen.

Vanuit de Koepelkerk zullen legervoertuigen de fakkel met het vrijheidsvuur overbrengen naar het Frank Doucettemonument. De slagwerkgroep van fanfare St. Willibrordus zal vooropgaan. De fakkel wordt gedragen door een bijzonder geheime gast, die in 2024 in Nederland en wereldwijd op de wereldkaart heeft gezet. Bij het monument zal de fakkel worden overgedragen aan burgemeester Dilia Blok. Zij zal het vuur aanmaken op een grote schaal, waarna familieleden van destijdse bewoners van onderduikerskamp ‘Dennenlust’ het vuur via kaarsen doorgeven aan o.a. kinderen die kaarsen verspreiden onder alle bezoekers. Het vrijheidsvuur brandt.

Na de verspreiding van het vrijheidsvuur zal burgemeester Dilia Blok een toespraak houden, zullen kinderen van basisschool ’t Rendal gedichten voordragen en zullen de beide gildes uit Lierop de vendelgroet brengen aan alle aanwezigen.

Aan deze bijzondere gebeurtenis verlenen medewerking: buurtvereniging Frank Doucettestraat, fanfare en slagwerkcorps St. Willibrordus, het koor Stage Fright, de gildes St. Antonius Abt en O.L.Vrouwe der Zeven Weeën, trompettist Frank van Gastel, dorpsoverleg Lierop, dorpscoöperatie Lierop Leeft, de stichting Veteranen Someren, basisschool ‘t Rendal en de gemeente Someren.

Bijzonder is nog dat van 18 september tot en met 24 september het carillon een speciaal vrijheidsprogramma laat horen. Een nieuwe vrijheidsmodule die elk jaar in mei en september als een dankbare geste en geschenk vanuit de organiserende stichting Lierop 825 en auteur Bert Augustus en als herinnering aan 80 jaar vrijheid blijft klinken.

De organisatie hoopt vele kinderen, jongerenen, volwassenen en belangstellenden te mogen verwelkomen op zowel donderdag 19 als op zaterdag 21 september a.s. van harte welkom en alles is vrij toegankelijk.

Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug