Luister
muziek
08 September 2024 10:00
Deel dit artikel:

Fred van der Linden Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

GELDROP - Op zaterdag 7 september is de heer F.T.P.M. (Fred) van der Linden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Jos van Bree reikte de versierselen die bij deze onderscheiding horen uit tijdens de feestavond ter gelegenheid van het ingaan van zijn pensioen na een dienstverband van 31 jaar als chirurg bij de Anna Zorggroep, voorheen Anna Ziekenhuis te Geldrop.

geldrop-mierlo24
  / Gemeente Geldrop-Mierlo
Advertentie

Naast zijn registratie als chirurg verkreeg hij de registraties vaatchirurg, intensivist en longchirurg. Daarnaast bekleedde/bekleedt hij binnen het Anna Ziekenhuis de functies van lid van het stafbestuur (1998-2004), mentor bij de opleiding Verpleegkundig Specialist Vaatchirurgie (2006-2008), voorzitter van de afdeling OE Chirurgie (2008-2019) en sinds 2016 als medisch manager klinisch bedrijf.

Decorandus wordt gezien als een pionier vaatchirurgie binnen het Anna Ziekenhuis. Hij introduceerde de endovasculaire procedures, een destijds relatief nieuwe procedure, die nog niet gangbaar was in de kleinere, niet-opleidingsziekenhuizen in Nederland, waarbij een stent wordt geplaatst in de buikslagader via een kleine snede in de lies. Hij zette hiermee het Anna Ziekenhuis vaatchirurgisch goed op de kaart en hij bood hiermee de bevolking van Geldrop en omstreken een goed vaatchirurgisch centrum in hun directe omgeving.

Vanaf zijn aantreden zocht hij de interdisciplinaire samenwerking binnen het ziekenhuis op, met name voor patiënten met diabetische voetproblematiek. Hij startte in 1995 de voorloper van het huidige multidisciplinair voetenspreekuur. Hij bouwde het spreekuur uit tot een gezamenlijk spreekuur op de poli chirurgie met de chirurg, internist, dermatoloog, podotherapeut, revalidatiearts, wondconsulent, verpleegkundige, verpleegkundig specialist en geregeld de orthopedisch schoenmaker en gipsverbandmeester. Door de goede (voet)zorg is de kans op amputaties afgenomen.

Daarnaast richtte hij het varices(spataderen)spreekuur op, waarbij patiënten slechts eenmalig naar het ziekenhuis hoeven te komen en binnen één afspraak het eerste consult en het onderzoek plaatsvindt, het behandelplan wordt opgezet en in sommige gevallen ook de behandeling plaatsvindt, zonder extra afspraken.

Om de zorg voor patiënten met lichamelijke aandoeningen in en rond de anus te verbeteren heeft de heer Van der Linden een Recovery PBK opgezet. Hierdoor is het mogelijk om patiënten die een dergelijke onprettige 'kleine' ingreep moeten ondergaan, sedatie (een roesje) te geven. Op de poliklinische behandelkamer is dan de mogelijkheid om goed wakker te worden waarna de patiënt korte tijd daarna het ziekenhuis kan verlaten. Naast het voordeel voor de patiënten, kan het operatiekamer-complex efficiënter worden gebruikt voor meer complexe ingrepen en is het aantal opnames en de daarbij behorende meer intensieve zorg door het zorgpersoneel aanzienlijk gereduceerd.

De laatste vijftien jaar had hij een initiërende en bevlogen rol in het behoud van de Spoedeisende Eerste Hulp voor de inwoners van Geldrop en omgeving en de realisatie van de geïntegreerde huisartsenpost. Als voortrekker van de stuurgroep realiseerde hij in overleg met de stakeholders de 24/7 geïntegreerde 1e en 2e-lijns spoedpost. Naast de voordelen voor de inwoners, daalt hiermee de dienstbelasting van de huisartsen met 25% door de gecombineerde functie op de huisartsenpost (HAP) en de spoedeisende hulp (SEH) en door de werving en inzet van arts-assistenten op de HAP. Zijn initiatieven hebben bijgedragen aan een betere samenwerking en kennisdeling binnen de gehele regio.

Als manager maakte/maakt hij deel uit van vele project-, stuur- en werkgroepen ter verbetering van de kwaliteit en de veiligheid van de zorg. Hij zag vroegtijdig in (ruim voor het Integraal Zorgakkoord) dat regionale afspraken tussen het Anna Ziekenhuis en het Catharina Ziekenhuis intensiever en structureler moesten worden in het belang van de vaatpatiënt. Vanuit een sterke maatschappelijke betrokkenheid heeft hij het initiatief genomen om voor de vaatpatiënten in Geldrop zorgpaden met het Catharina Ziekenhuis Eindhoven (CZE) uit te werken. Landelijk wordt met grote belangstelling gekeken naar de genoemde transmurale en regionale afspraken die onder zijn impuls zijn gemaakt. Binnenkort worden deze innovatieve afspraken gepresenteerd door een collega als best-practice in aanwezigheid van een delegatie van het ministerie van VWS.

Daarnaast organiseerde betrokkene diverse symposia, informatiebijeenkomsten en thema-avonden. Bovenal wordt hij beschreven als een arts met een uitzonderlijke toewijding voor zijn patiënten, als een ambassadeur voor het ziekenhuis, als een verbinder in de regio en een zeer empathisch collega.
In september 2024 heeft hij afscheid genomen als chirurg in verband met zijn pensionering.

Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug