Luister
muziek
10 Juli 2024 09:25
Deel dit artikel:

Anna Ouderenzorg: alles in huis om mensen met dementie comfort te bieden

GELDROP-MIERLO - Vroeger verhuisden mensen rond hun 65ste vaak naar een bejaardentehuis. Tegenwoordig blijven veel senioren zo lang mogelijk wonen in hun eigen huis. Oók mensen met dementie. Gaat dat niet meer, dan biedt de Anna Zorggroep uitkomst – en soms al eerder.

geldrop-mierlo24
  / Gemeente Geldrop-Mierlo
Advertentie

Als je te horen krijgt dat je dementie hebt, staat je wereld op zijn kop en raak je ineens de regie over je leven kwijt. Denise Smits, directeur van Anna Ouderenzorg (voorheen Ananz): “Zorgverleners en familieleden praatten vroeger soms vooral over de persoon met dementie, en niet met hem of haar. De zorg werd ingericht zonder de persoon met dementie te vragen wat hij wilde. Dat doen we niet meer. Tegenwoordig houden we uitdrukkelijk rekening met wat mensen nog zelf kunnen en willen.”

Brede kijk
Mensen met dementie die niet meer thuis kunnen wonen, zijn welkom bij Anna Ouderenzorg. “We maken deel uit van de Anna Zorggroep, waartoe ook het Anna Ziekenhuis en Anna Topsupport behoren. Dat heeft een groot voordeel. De artsen in het ziekenhuis kijken op een brede manier naar de klachten van oudere patiënten. Als iemand met een bepaalde klacht naar het ziekenhuis komt en de arts vermoedt dat er nog iets anders speelt, bijvoorbeeld beginnende dementie, raadpleegt hij een collega die gespecialiseerd is in ouderenzorg. We kijken wat er precies aan de hand is en met welke zorg de patiënt het beste geholpen is.”

Is thuis wonen niet meer veilig, dan is een woning aan het Grote Bos in Geldrop een mogelijkheid. Denise: “We hebben daar drie locaties: Heuvel, Berk en Heide. Voor ouderen met dementie, voor ouderen met lichamelijke klachten, revalidatiezorg en een hospice voor zorg aan mensen die niet lang meer te leven hebben. Voor mensen met dementie hebben we aan het Grote Bos 160 woningen en 60 woningen voor mensen met lichamelijke klachten. Voor een partner is daar helaas geen woonruimte. In ons woonzorgcentrum Nicasius in Heeze wel. Daar kunnen mensen met dementie met hun partner wonen.”

Onze Wegwijzer
Als je in Geldrop-Mierlo woont en vermoedt dat je dementie hebt, wat moet je dan als eerste doen? Denise: “Naar de huisarts gaan. Die stelt vast of er sprake is van dementie of iets anders. Is het inderdaad dementie, dan is Onze Wegwijzer een goede plek om informatie te vinden. Je kunt er fysiek naar toe in de Weeffabriek of op de website kijken. . Onder Onze Wegwijzer vallen verschillende organisaties zoals de Langer Thuis Wijzer die vragen over wonen en zorg kunnen beantwoorden. In de Weeffabriek zitten vrijwilligers en professionals klaar waaronder ook vrijwilligers van Onze Wegwijzer. Om vragen te beantwoorden over wonen en zorg. Daarnaast helpen zij in het contact met zorginstellingen en weten ze precies wie waar het beste naartoe kan gaan voor zorg binnen Geldrop-Mierlo.

Anna Ouderenzorg kent twee woonvormen: met of zonder behandeling. “Mensen die exclusief behandeling bij ons wonen, blijven onder behandeling van hun eigen huisarts. Woon je inclusief behandeling bij ons, dan is onze specialist ouderenzorg je eerste aanspreekpunt. Die schakelt op zijn beurt onze eigen behandelaars in, bijvoorbeeld een psycholoog, fysiotherapeut, diëtist, logopedist of ergotherapeut. We hebben alles in huis om bewoners een fijne dag te bezorgen en comfort te bieden.” In Heeze gaat Anna Ouderenzorg nog een stapje verder. “Rond woonzorgcentrum Nicasius wonen twintig ouderen die allemaal wachten op een plekje in Nicasius. Die kunnen we nu verpleeghuiszorg aan huis bieden, met bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, maaltijdbegeleiding en het verzorgen van de was. Kortom, we bereiden ons samen met anderen zo goed mogelijk voor op de groeiende stroom ouderen met een zorgbehoefte.”

Kijk voor meer informatie op www.langerthuiswijzer-geldropmierlo.nl.

Dit is aflevering 6 in een serie van 9 artikelen over dementievriendelijk Geldrop-Mierlo. In de volgende aflevering vertellen Jan Diepenbroek en Herman Hilberink over de sociëteit in de openbare bibliotheek in Geldrop.

Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug