Luister
muziek
15 november 2023 - 07:00
Deel dit artikel:

Geldrop-Mierlo is voor iedereen

GELDROP - Op 15 november komen de eerste minderjarige asielzoekers van in totaal 54 in een deel van het voormalig woonzorgcomplex Akert. Het gaat om jongeren in de leeftijd van 15, 16 en 17 jaar. Binnen twee weken daarna verwachten we dat alle jongens en meisjes hun intrek hebben genomen. Naast de asielzoekers wonen sinds 3 oktober 46 internationale studenten en 10 coassistenten in een apart deel van het pand. De meeste studenten doen een studie met een gezondheidsprofiel. De eigenaar van het gebouw, de Anna Zorggroep, verhuurt het pand tot 1 september 2026. Daarna krijgt de locatie een nieuwe zorgbestemming.

geldrop-mierlo24
  / Gemeente Geldrop-Mierlo
Advertentie

De meeste jongeren zijn afkomstig uit Eritrea, Somalië en Syrië. Het college heeft voor jonge asielzoekers gekozen, omdat er voor deze groep een enorm tekort aan opvangplekken is en deze jongeren een intensieve begeleiding krijgen. Er is professionele begeleiding en dagbesteding op de opvanglocatie. Zij gaan ook onderwijs volgen. Er is een locatiemanager van het COA. Er is 7 dagen per week begeleiding van het COA. Iedere jongere heeft een mentor én een eigen voogd vanuit de voogdijinstelling Nidos, die verantwoordelijk is voor de verzorging en opvoeding van een minderjarige. Op de woonlocatie zijn elk moment van de dag beveiligers en gecertificeerde bedrijfshulpverleners.

Burgemeester Van Bree van Geldrop-Mierlo: “Het COA heeft een groot tekort aan opvangplekken voor deze groep jongeren. Het college wil haar verantwoordelijkheid nemen, omdat we zijn begaan met de opvang van asielzoekers. Tegelijkertijd moeten veiligheid en leefbaarheid in de gemeente ook goed zijn geregeld. De opvang in een deel van Akert is met dit aantal asielzoekers kleinschalig, de jongeren krijgen begeleiding en op de opvanglocatie is er altijd toezicht. We zien in andere plaatsen dat de opvang op deze wijze goed werkt.”

Nederland verwacht in 2023 ongeveer 67.000 asielzoekers. Deze mensen moeten, na aanmelding en registratie in het aanmeldcentrum in Ter Apel, onderdak krijgen. Op basis van de afspraken die zijn gemaakt in de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost moet Geldrop-Mierlo 146 asielzoekers op te vangen.

Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug