Luister
muziek
16 november 2023 - 14:30
Deel dit artikel:

Overlast door vuurwerk

geldrop-mierlo24
  / De Redactie
Advertentie

GELDROP-MIERLO - Steeds vroeger in het jaar krijgen we te maken met overlast door het afsteken van vuurwerk. Ook nu krijgen we al meldingen van onze inwoners dat er veel vuurwerk wordt afgestoken. In dit artikel aandacht voor de vuurwerkregels, het melden van vuurwerkoverlast en illegale opslag van vuurwerk.

Vuurwerkregels
Omdat vuurwerk een gevaarlijke en explosieve stof is, zijn er regels opgesteld voor de opslag, verkoop en het afsteken van vuurwerk. Deze regels zijn wellicht niet bij iedereen bekend. Wist je bijvoorbeeld dat:

  • Vuurwerk alleen afgestoken mag worden in de periode 31 december om 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur?
  • Vuurwerk alleen verkocht mag worden door erkende vuurwerkverkooppunten op 28, 29 en 30 december?
  • Er aan de verkoop van verschillende soorten vuurwerk verschillende voorwaarden zijn verbonden, zoals aan de leeftijd van de koper en de hoeveelheid vuurwerk?
  • Het zogenaamde kindervuurwerk (categorie F1, zoals sterretjes, fonteintjes en knalerwten) het hele jaar door afgestoken en verkocht mag worden aan personen vanaf 12 jaar?
  • Ook dit kindervuurwerk flinke knallen kan veroorzaken?
  • De meeste harde knallen worden veroorzaakt door illegaal en zwaar vuurwerk?

Meer informatie over de vuurwerkregels vind je op de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vuurwerk/regels-vuurwerk

Melden van overlast door het afsteken van vuurwerk
Er zijn verschillende manieren om overlast door het afsteken van vuurwerk te melden.

  • Wanneer er sprake is van direct gevaar of een verdachte situatie kan direct contact worden opgenomen met de politie via 112.
  • Wanneer er sprake is van overlast die nu speelt en er is zicht op de overlast en overlastgevers, dan kan dit worden gemeld via de website van de politie: https://www.politie.nl/informatie/wat-kan-ik-doen-bij-vuurwerkoverlast.html.
  • Is er sprake van overlast maar is niet duidelijk waar het vuurwerk is afgestoken of is dit al langer geleden, dan kan dit gemeld worden bij de gemeente (via de gemeentelijke website of de MijnGemeente App).

We krijgen vaak de reactie dat er niet of te laat wordt gereageerd op meldingen. Iedere melding wordt serieus genomen maar hierbij moet wel de kanttekening worden geplaatst dat het lastig is om direct iets te kunnen doen met meldingen over het afsteken van vuurwerk. Het is helaas niet mogelijk om altijd overal meteen ter plaatse te zijn, te achterhalen waar het vuurwerk precies vandaan komt en om de overlastveroorzakers op heterdaad te kunnen betrappen en aanhouden. We hopen op begrip hiervoor.

Het melden van overlast door het afsteken van vuurwerk is met name van belang voor een goed beeld van waar en wanneer vuurwerk wordt afgestoken. Door de gezamenlijke registratie van meldingen bij politie en gemeente kunnen wij gerichter gaan controleren.

Ook kan het jongerenwerk daar een goede bijdrage aan leveren. Het jongerenwerk kan zowel met de buurtbewoners als de jongeren in contact treden. Maar ook de wijkagent en de gebiedsregisseur hebben hun contacten hiervoor in de wijk en kunnen hierbij een rol spelen.

Melden van illegale opslag van vuurwerk
Bij verdenking van illegale opslag van vuurwerk kan dit worden gemeld bij de politie via 0900-8844. Melden kan ook anoniem via M. (Meld Misdaad Anoniem), dat kan elke dag telefonisch via 0800 7000 of online via de beveiligde omgeving van www.meldmisdaadanoniem.nl.

Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug