Luister
muziek
29 maart 2023 - 14:30
Deel dit artikel:

Geldrop-Mierlo: Natuur versterken en zo uitstoot stikstof terugdringen

geldrop-mierlo24
  / De Redactie
Advertentie

GELDROP-MIERLO - Kort geleden maakte de Provincie Noord-Brabant bekend dat de Natuurwetvergunningen tijdelijk worden stopgezet, omdat uit natuurdoelanalyses van de Natura 2000 gebieden bleek dat de natuur in deze gebieden een duidelijk verslechterd beeld laat zien. Eén van de hoofdoorzaken hiervan is de hoge stikstofuitstoot in Brabant, ook in Geldrop-Mierlo. Geldrop-Mierlo werkt in diverse regionale projecten aan het versterking van de natuur en daarmee aan het terugdringen van de uitstoot van stikstof.

Natura 2000 gebied Strabrechtse heide
Direct ten zuiden van Geldrop-Mierlo ligt het Natura 2000-gebied de Strabrechtseheide en Beuven. Ontwikkelingen in Geldrop-Mierlo hebben hierdoor snel invloed op de natuurkwaliteit van dit gebied. Om die reden neemt Geldrop-Mierlo deel aan de zogenaamde Gebiedsgerichte Aanpak Strabrechtse heide, waarin de provincie samenwerkt met de waterschappen, terreinbeheerders zoals het Brabants Landschap en Staatsbosbeheer en gemeenten, waaronder ook Geldrop-Mierlo.

Drie doelen centraal
In de GGA Strabrechtse Heide staan drie hoofddoelen centraal: gezonde natuur, een natuurlijk

(water-) systeem en perspectief voor de landbouw. De verkenningsfase van het project is afgerond. Nu wordt er gewerkt aan een visie voor het gebied, waar de uitgevoerde natuurdoelanalyses onderdeel van zijn. Daarna willen we met de omgeving aan de slag met de verdere planuitwerking.

Onderdeel hiervan zal zijn het versnellen en intensiveren van het natuurherstel in en rondom het Natura 2000-gebied, Ook willen we de waterhuishouding optimaliseren, zodat de waterkwaliteit verbetert en verdroging wordt tegen gegaan. In de overgangszone rondom de Strabrechtseheide blijft ruimte en perspectief voor boeren, maar wel in evenwicht met de omgeving en in combinatie met andere functies, zoals water, natuur en recreatie.

Dommeldal uit de verf
Daarnaast werken we samen in het regionale samenwerkingsverband “Dommeldal uit de verf” aan de natuuropgave en natuurontwikkeling in het beekdal van de Kleine Dommel en de Dommel.

Het gebied loopt vanaf A67 (Geldrop) in het zuiden en de Planetenlaan (Son en Breugel) in het noorden. Het Dommeldal heeft een wat stedelijk karakter, met name langs de oostgrens met Eindhoven en in Geldrop, waar de Kleine Dommel dwars doorheen loopt. Dit maakt de natuur extra kwetsbaar. Daarom zetten we ons als Geldrop-Mierlo in om deze natuur robuuster en biodiverser te maken.

Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug