Luister
muziek
22 maart 2023 - 11:00
Deel dit artikel:

Geef uw mening over de nieuwe Hemelwaterverordening!

GELDROP-MIERLO - In ons huidige klimaat krijgen we steeds vaker te maken met extreme regenval. Straten, kelders, woningen en gebouwen kunnen daardoor onderlopen. Om dit te voorkomen werken we hard aan passende maatregelen om de openbare ruimte regenbestendig in te richten. Helaas helpt dit nog niet genoeg en kunnen wij als gemeente het probleem niet oplossen zonder hulp van onze inwoners. Een groot gedeelte van onze gemeente is namelijk particulier terrein. Ook daar kunnen en moeten maatregelen worden genomen. We willen hiervoor dan ook een verordening opstellen.

geldrop-mierlo24
  / De Redactie
Advertentie

De Verordening
De officiële benaming van de verordening is “Verordening op de afvoer van hemel- en grondwater Geldrop-Mierlo”. Voor het gemak spreken we in het vervolg van de “Hemelwaterverordening”.

Waarom een Hemelwaterverordening?
Tot nu toe hebben we vooral financiële middelen ingezet bij de bestrijding van regenwateroverlast. Dit zal nooit voldoende zijn als we niet anders leren omgaan met regenwater. Dat geldt voor de gemeente, maar ook voor de inwoner. Aanpassingen op particulier terrein zijn cruciaal in het tegengaan van regenwaterproblematiek. De raad heeft daarom bepaald dat er regels opgesteld mogen worden. Een klimaatbestendige en duurzame verwerking van hemelwater is niet volledig afgedekt met de huidige beschikbare regelgeving vanuit het Rijk. Wij zullen deze regels dus zelf moeten maken. De gemeente doet dit door een verordening op te stellen.

Er bestaan al diverse voorschriften die iets zeggen over de omgang met hemelwater. Zo heeft het waterschap een verordening en in Bestemmings- en omgevingsplannen kan hetzelfde geregeld worden als in de Hemelwaterverordening. Wateroverlast houdt zich alleen niet aan de grenzen van dergelijke plannen. Het Bouwbesluit en gemeentelijke Aansluitvoorwaarden riolering stellen geen regels aan de hoeveelheid water die geloosd mag worden. De Hemelwaterverordening gaat hierin dus een stukje verder, want deze stelt namelijk wel grenzen aan de hoeveelheid regenwater die vanaf privéterrein op het openbare riool geloosd mag worden. Bovendien is met een verordening maatwerk per situatie mogelijk.

Waarom deze consultatie?
We nodigen u van harte uit om uw mening kenbaar te maken. Het plan ligt van donderdag 9 maart tot en met maandag 27 maart ter inzage in de publiekshal in het gemeentehuis, De Meent 2 in Geldrop. U kunt het plan in deze periode ook raadplegen op onze webpagina. In onderstaand artikel staat een samenvatting van het plan. De volledige conceptverordening vindt u onderaan dit artikel.

Binnen deze periode kunt u schriftelijk, per mail of mondeling op de plannen reageren. In mei start nogmaals een inspraakprocedure en kunt u ook of nogmaals uw zienswijze kenbaar maken. Schriftelijke reacties stuurt u aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 10101, 5660 GA Geldrop. Voor reacties of meer informatie kunt u contact opnemen met Rob Elemans van de afdeling Ruimte. Hij is te bereiken via het telefoonnummer (040)2893893 of per email op:gemeente@geldrop-mierlo.nl.

Het plan wat nu ter inzage ligt, is een eerste concept. De eindversie kan er anders uitzien.

Procedure
De planning is als volgt:

  1. In de maand maart vragen we aan u als inwoner om te reageren op het initiatief.
  2. Alle reacties worden verwerkt in een voorstel dat ter beeldvorming aan de commissie Ruimte wordt voorgelegd (8 mei).
  3. De informatie die we daarbij ophalen verwerken we in een tweede ontwerpverordening.
  4. De tweede ontwerpverordening doorloopt een openbare inspraakprocedure en deze start eind mei.
  5. Hierna vormen we een derde en definitief ontwerp Hemelwaterverordening die we ter besluitvorming voorleggen aan de raad.

Meer informatie
We nodigen u van harte uit om uw mening kenbaar te maken. Het plan ligt van donderdag 9 maart tot en met maandag 27 maart ter inzage in de publiekshal in het gemeentehuis, De Meent 2 in Geldrop. U kunt het plan ook raadplegen via een pdf onderaan dit artikel. Binnen deze periode kunt u schriftelijk, per mail of mondeling op de plannen reageren. In mei start nogmaals een inspraakprocedure en kunt u ook of nogmaals uw zienswijze kenbaar maken. Schriftelijke reacties stuurt u aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 10101, 5660 GA Geldrop. Voor reacties of meer informatie kunt u contact opnemen met Rob Elemans van de afdeling Ruimte. Hij is te bereiken via het telefoonnummer (040)2893893 of per email op: gemeente@geldrop-mierlo.nl.

Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug