Luister
muziek
11 november 2022 - 12:00
Deel dit artikel:

Doelgroepenverordening Geldrop-Mierlo Zorgt vanaf 1 januari voor een breed aanbod op de woningmarkt

GELDROP-MIERLO - De gemeente Geldrop-Mierlo heeft mede door de Rijkssubsidie Woningbouwimpuls de komende jaren een ambitieus woningbouwprogramma. Wethouder Jeucken: “Omdat we ook vooral willen inzetten op gedifferentieerde woningbouw, zorgen dat de verschillende groepen kunnen wonen in onze gemeente, hebben we een (juridisch) afdwingbare stok achter de deur nodig. De Doelgroepenverordening geeft aan voor welke doelgroep de nieuwbouwwoningen voor de komende jaren bestemd moet zijn.” De gemeenteraad besluit over de Doelgroepenverordening. Volgens planning staat het op de agenda van de raadsvergadering van 13 december.

geldrop-mierlo24
  / De Redactie
Advertentie

Een doelgroepenverordening zorgt ervoor dat wanneer er in een bestemmingplan is vastgelegd
1. welke type woningen er gerealiseerd moeten worden,
2. dat deze woningen ook daadwerkelijk binnen bepaalde prijsgrenzen vallen,
3. welke kwaliteit deze woningen moeten hebben en
4. aan welke inkomensgroep deze woning moet worden toegewezen.

Op deze wijze kan gestuurd worden op het ambitieuze woningbouwprogramma en bouwen we de juiste woning voor de juiste mensen.

Kwaliteit en prijs
In de doelgroepenverordening is bijvoorbeeld opgenomen dat wanneer in een bestemmingsplan is vastgelegd dat er 20% sociale koop in het middensegment gerealiseerd moet worden, deze woning minimaal 55 vierkante meter moet bedragen. Op deze manier borgen we als gemeente dat kwaliteit van een woning behouden blijft. Daarnaast is bepaald dat de prijs niet hoger mag zijn als €295.000 voor een grondgebonden woningen en €255.000 voor een appartement. Tot slot is bepaald dat deze woning gekocht mag worden door iemand met een maximaal huishoudinkomen van € 67.521.

Woningtypen
In de doelgroepenverordening zijn op deze wijze meer categorieën vastgelegd. Op die manier kan de gemeente per gebied bepalen wat het meeste wenselijk is om toe te voegen aan woningtypen. De doelgroepenverordening zorgt er tevens voor de dat zowel de koop als de huur een bepaalde periode beschikbaar blijft. Wanneer een belegger namelijk middenhuurwoningen wil realiseren, dan is bepaald dat deze minimaal 15 jaar binnen de categorie middenhuurwoningen moet blijven. Voor sociale huurwoningen is dat zelfs 25 jaar. Bij koopwoningen is 5 jaar opgelegd, omdat het om het eigendom van een inwoner gaat.

Drie categorieën
Er wordt in de verordening onderscheid gemaakt in drie hoofd categorieën;
1. sociale koop,
2. middenhuur en
3. sociale huur.

Deze drie categorie bestaan weer uit meerdere subcategorieën. Zo varieert de sociale koop van woningen van €215.000 euro tot en met €355.000. Als het gaat om middenhuur varieert de prijs tussen de €763 en €1000 en de sociale huur gaat over woningen tot aan de grens van €763. Aan elke categorie/prijs is ook een inkomensgrens gekoppeld, zodat er geborgd wordt dat de juiste woning bij de juiste doelgroep terecht komt.

Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug