Luister
muziek
2 augustus 2022 - 08:00
Deel dit artikel:

Word ook als senior geen slachtoffer van criminaliteit

geldrop-mierlo24
  / De Redactie
Advertentie

GELDROP-MIERLO - Senioren worden helaas steeds vaker slachtoffer van oplichters. Oplichters verzinnen steeds weer nieuwe manieren om mensen van hun privégegevens of bezittingen te beroven.

Maak het oplichters niet te makkelijk
Denk in de coronatijd aan verplegers die bij de mensen thuis komen prikken of bankmedewerkers die bij u langskomen omdat u niet zelf naar de bank kunt komen. Iedereen kan slachtoffer worden van dergelijke trucs, ook ouderen. In de komende weken besteden we in een aantal artikelen aandacht aan verschillende vormen van criminaliteit waar ouderen regelmatig slachtoffer van worden. We hopen dat senioren zich hierdoor meer bewust worden van dit soort praktijken, uiteraard geven we ook tips en adviezen.

Wat is hulpvraagfraude?
Bij hulpvraagfraude doet een oplichter zich voor als een bekende via bijvoorbeeld WhatsApp. Bijvoorbeeld als uw (klein)zoon of (klein)dochter, maar regelmatig ook als vriend of vriendin. Er wordt gevraagd om hem of haar snel te helpen door geld over te maken of te klikken op een betaalverzoek.

Vaak staat in het eerste bericht dat de ‘bekende’ een nieuw mobiel nummer heeft. Ook vragen criminelen soms zelfs om geld via het WhatsApp-account van degene die u kent. Doordat in het bericht staat dat er grote nood is en het geld direct nodig is, zijn veel mensen geneigd om het geld aan ‘deze bekende’ toch maar snel over te maken. Vertrouw zo’n bericht daarom niet zomaar.

Bel altijd eerst de persoon zelf op het oude nummer en zorg dat u een normaal gesprek met hem of haar kan voeren. Neem er geen genoegen mee als de persoon zegt u niet te kunnen horen.

Waar moet u op letten?
Maak nooit zomaar geld over zonder dat u iemand daadwerkelijk hebt gesproken of gebeld. Controleer altijd rechtstreeks bij de bekende door zijn/haar oude nummer te bellen. Niet gebeld = geen geld.

Voorkom dat oplichters u kunnen benaderen
Plaats uw telefoonnummer niet openbaar op social media, website of online handelsplatformen. Om te voorkomen dat misbruik wordt gemaakt van uw WhatsApp-account kunt u tweestapsverificatie instellen. Dat is een extra beveiliging. Op Veiliginternetten.nl staat hoe u dit kunt doen.

Bent u toch slachtoffer geworden?
Meld het zo snel mogelijk bij uw bank (ook bij een poging) om het rekeningnummer van de oplichter te laten blokkeren en zo andere slachtoffers te voorkomen. Doe altijd aangifte bij de politie (ook bij een poging). Dit kan ook digitaal. Maak een bestandje aan van het WhatsApp gesprek, zodat u die bij de aangifte kunt voegen. Meld het bericht ook als u geen slachtoffer bent geworden bij de Fraudehelpdesk.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over hulpvraagfraude op Veiliginternetten.nl

Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug