GELDROP-MIERLO - Op 2 februari 2022 heeft wethouder Hans van de Laar een toelichting gegeven op de stand van zaken van de diverse projecten.
Hiervan is een verslag van de bewonersavond Wateroverlast en Klimaat van 2 februari 2022 gemaakt en kunt u de presentatie Klimaatadaptatie bekijken.
In elke zomer hebben we wel een paar keer te maken met hevige regenval. Dit zorgt voor veel overlast. Naar aanleiding hiervan zijn we in 2020 met de bewoners in gesprek gegaan om oplossingen te bedenken om deze wateroverlast zoveel mogelijk tegen te gaan. Daarbij is waardevolle informatie opgehaald. We hebben samen met de bewoners ideeën opgezet om herhaling van de overlast te voorkomen. Deze ideeën variëren van een kleine aanpassing in de straat tot de aanleg van een grote waterbergingskelder. De bewoners hebben zo een grote inbreng gehad bij het ontwikkelen van ideeën. Hiervoor zijn we ze oprecht dankbaar.
Op deze pagina leest u wat de status is van de diverse projecten.
Kleine maatregelen
Bij de analyse van de problemen bleek dat vaak een kleine maatregel afdoende kon zijn. Een groot aantal van die kleine maatregelen is nu uitgevoerd. Denk hierbij aan het opschonen van duikers en sloten en het openmaken van verstopte kolken. Her en der zijn aangepaste putdeksels geplaatst zodat overdruk (lucht) uit het riool kan ontsnappen. Bij sommige huizen zijn terugslagkleppen geplaatst. Diverse inritten zijn opgehoogd om het water tegen te houden. Er zijn ook maatregelen waarbij de waterstroom is afgebogen door kleine aanpassingen in de hoogteligging van wegdek of groenvoorziening.
Grote maatregelen
Op een aantal plaatsen gaan we voorzieningen aanleggen waar we het regenwater in kunnen opvangen. Dit zijn vijvers (wadi’s) en ondergrondse waterbergingskelders. De aanleg van zo’n grote voorziening vergt veel voorbereidingstijd. Want het moet wel goed in de openbare ruimte worden ingepast. En de voorzieningen moeten aantoonbaar effectief zijn. Daarnaast zijn ze ook erg kostbaar zodat een zorgvuldige voorbereiding op z’n plaats is.
Een wadi is een vijver die gedurende het gehele jaar droog staat. Enkel bij zware regenval wordt zij gevuld. Na afloop van de regenbui loopt het water terug in de riolering en/of infiltreert in de bodem. Omdat de ondergrondse bergingskelders vrij diep zijn wordt hier een pompinstallatie in geplaatst.
Stand van zaken
In de komende maanden worden 9 waterbergingen aangelegd met een totaal volume van meer dan 2.700m3.
Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android