GELDROP-MIERLO - We hebben helaas weer volop last van ‘plak’ en druipen van bomen. Deze overlast die honingdauw wordt genoemd, komt door de aanwezige luizen in bomen. Deze overlast is het hoogst tussen half mei en eind september en is nogal weersafhankelijk. Door het droge warme weer van de afgelopen tijd hebben bomen het zwaar en zijn dan bevattelijker voor ziektes en plagen. Het warme weer zorgt er ook voor dat bladluizen zich snel vermeerderen en daarmee de overlast vergroten. Er wordt vaak gedacht dat luizen alleen in lindebomen voorkomen maar ook in esdoorn, essen , haagbeuken en eiken komen luizen voor die voor overlast kunnen zorgen.
Wat kan de gemeente hieraan doen?
Op dit moment zijn er nog geen middelen die in de openbare ruimte veilig en duurzaam gebruikt kunnen worden. Het effectief gericht uitzetten van natuurlijke vijanden levert te weinig resultaat op.
We zijn we voortdurend bezig met het verhogen van de biodiversiteit in onze gemeente door in het beheer anders om te gaan met maaien en onderhoud van het openbare groen. Door deze werkwijze neemt de soortenrijkdom toe en uitbreiden en gaat de natuur zijn werk doen om het natuurlijk evenwicht te herstellen. Tevens besteden we veel zorg en aandacht aan de vitaliteit van onze bomen zodat deze beter bestand zijn tegen tijden van extreme droogte en minder vatbaar zijn voor ziektes en plagen.
Wat kunt u eraan doen?
Bedenk dat het weliswaar een vervelende maar tijdelijke vorm van overlast is. U kunt er relatief eenvoudig iets aan doen door meubilair af te dekken of een auto tijdelijk ergens anders te parkeren. De overlast van honingdauw is lastig te verminderen.
Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android