GELDROP-MIERLO - Er gaan steeds meer mensen elektrisch rijden, met elektrische auto’s, maar ook met elektrische fietsen of scooters. Dat is een positieve ontwikkeling, want elektrisch rijden is stiller en schoner. En ook beter voor het klimaat. De gemeente heeft een visie gemaakt over hoe ze ervoor gaat zorgen dat er voldoende laadpalen zijn voor het opladen van elektrische voertuigen. Want met voldoende oplaadmogelijkheden wordt het extra interessant om over te stappen op elektrisch rijden.
Wat is de laadvisie?
De gemeente geeft met de laadvisie de komende jaren richting aan de ontwikkeling van laadpalen in onze gemeente. De visie gaat over alle elektrische voertuigen, maar zoomt vooral in op laadpalen voor auto’s, omdat daar de meeste actie op nodig is vanuit de gemeente. Tot nu toe zijn in onze gemeente vooral laadpalen geplaatst op aanvraag van e-rijders. Maar we gaan nu ook laadpalen plaatsen op plekken waar grotere aantallen elektrische rijders worden verwacht. Daarvoor heeft de gemeente in 2021 een eerste plankaart gemaakt. Daardoor kunnen laadpalen sneller worden geplaatst dan nu het geval is. Een aanvraag voor een laadpaal in de buurt van een locatie op de plankaart kan snel worden gerealiseerd. Daarnaast gaat de leverancier van de laadpalen binnen een periode van twee jaar de laadpalen van de eerste plankaart plaatsen. De laadvisie en de plankaart zijn te vinden op de website.
Medio 2022 zal de gemeente een tweede plankaart met nieuwe laadlocaties maken en een reactie voorleggen aan haar inwoners.
Wilt u een elektrische auto rijden?
Rijdt u (binnenkort) een elektrische auto? Als u op eigen terrein kunt parkeren, dan kunt u daar zelf een oplaadvoorziening laten maken. Heeft u geen parkeergelegenheid op eigen terrein? Vraag dan een openbare laadpaal aan. Het is namelijk niet toegestaan om een kabel voor het opladen van uw auto over de stoep of de weg te leggen vanuit uw eigen huis. U kunt een openbare laadpaal aanvragen via www.geldrop-mierlo.nl/oplaadpaal-elektrische-auto. Dat is voor u geheel kosteloos. Natuurlijk betaalt u wel voor het laden zelf. Op deze website van de gemeente vindt u ook meer informatie over de spelregels en over subsidie voor elektrische auto’s. Vanaf januari 2022 stelt het Rijk namelijk ook weer subsidie beschikbaar voor het kopen van een nieuwe of tweedehandse elektrische auto.
Laadpunten voor fietsen en scooters
Mensen laden de accu van hun fiets of scooter vooral thuis en op het werk op. De actieradius van elektrische fietsen is meestal zo groot dat opladen gedurende de dag ook niet nodig is. Als service bieden horeca- en recreatiegelegenheden vaak laadpunten aan. Er zijn in Geldrop-Mierlo verschillende oplaadpunten bij horeca (zie www.fietsoplaadpunten.nl/).
Is er ergens een locatie waarvan u graag zou willen dat er een oplaadpunt komt, laat het weten aan de gemeente via samenduurzaam@geldrop-mierlo.nl. Hiermee willen we in beeld krijgen of het wenselijk is dat er voor fietsen en scooters meer laadpunten in onze gemeente komen.
Wist u dat zo’n 60 procent van het woon-werkverkeer maximaal 15 kilometer is? Dat is een afstand die u goed met de elektrische fiets kunt doen, in plaats van met de auto. Met een snelle e-bike zoals een pedelec doet u over 15 km ongeveer een half uur. Vraag eens bij uw fietsenzaak of u een proefrit kunt maken met een elektrische fiets. En wellicht kunt u via uw werkgever meedoen aan een leasefietsregeling?
Download de gratis app van Geldrop-Mierlo24 en mis niets → Apple | Android